Skip to content
Menu

ABD yeni bir ekonomik durgunluğa doğru mu gidiyor?

Perşembe günü dünya piyasalarında yaşanan çöküş, Amerikan ekonomisi ve Avrupa’nın büyüyen borç sorunu konusunda endişeleri daha da derinleştirirken daha bir önceki ekonomik durgunluğu tam atlatamayan ABD’nin yeni bir ekonomik durgunluğa mı girmekte olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Amerika Bülteni (5 Ağustos 2011)

Perşembe günü dünya piyasalarında yaşanan çöküş, Amerikan ekonomisi ve Avrupa’nın büyüyen borç sorunu konusunda endişeleri daha da derinleştirdi. Dow Jones endeksi Perşembe günü 500 puan bir başka deyişle yüzde 4 kayıpla kapanmıştı.

ABD ekonomisindeki büyüme de oldukça düşük gerçekleşirken, ekonomik çevreler bugün ABD çalışma Bakanlığınca açıklanacak işsizlik istatistiklerinden de iyi haberler beklemiyor.

Bütün bu tablo, ABD’nin bir öncekini tam atlatamamışken yeni bir ekonomik durgunluğa mı girmekte olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

ABD ekonomisi hali hazırda, durgunluktan çıkış yolunda bıçak sırtında bulunuyor. Economic Policy Institute başkanı Lawrence Mishel, NPR’a yaptığı açıklamada, ‘’Bizi ekonomik büyümeye taşıyacak bir yakın bir talep artışı kaynağı da gözükmüyor. Ne şirketler, ne tüketiciler ne de devlet ekonomiyi genişletecek ölçüde harcama yapmıyor. Ufukta bir çıkış gözükmüyor. Eğer tüketici bitkinse, şirketler büyümüyorsa ve devlet de borç ve bütçe korkusuyla kesinti politikalarına yönelmişse, ekonomimizin büyümesi söz konusu değil’’  yourumunda bulunuyor.

2013 büyük kriz yılı mı?

Mishel ve diğer ekonomistler her ne kadar kısa vadede ekonominin çökeceğini düşünmüyorsa da yakın gelecekte durumun çok parlak olmadığı uyarısı yapıyorlar. IHS Global Insight ekonomiz uzmanı Nigel Gault, ‘’2013 için muazzam bir risk bulunduğu’’ iddiasında bulunuyor.

2012 başından itibaren, Bush’un ‘vergi kesintisi’ düzenlemesinin süresinin dolması, bütçe kesintisi ve kamusal harcama kesintilerinin başlayacak olması ve Kongre’nin yeniden borçlanma tavanını yükseltme krizi yaşayacak olmasıyla ekonominin aşağıya yönelmeye başlayacağı düşüncesinde Gault…

High Frequency Economics’den ABD ekonomisi uzmanı Ian Shepherdson ise, genellikle kötümser bir bakışa sahip olmasına rağmen, ABD ekonomisinin 2012’de istikrar yakalayabileceği düşüncesinde. Shepherdson’a göre ABD’nin toparlanmasında, GSMH’nın yarısını oluşturan KOBİ’lerin rol oynayacak.