Skip to content
Menu

Bilgisayar petrolden resmen daha değerli, Apple artık en büyük

Öyle görünüyor ki piyasalar, tüketicilerin iPad’ı benzinden çok istediğine inanıyor artık. Teknoloji devi Apple, Çarşamba günü Amerika’nın en değerli şirketleri sıralamasında petrol devi Exxon Mobil’i tahttan indirerek, borsadaki değeri açısından ilk defa birinci sıraya yerleşti.

Amerika Bülteni (11 Ağustos 2011)

Amerikan petrol devi Exxon, New York Borsası’nda işlem gören Amerikan şirketleri arasında 2005 yılından bu yana piyasa değeri en yüksek olanıydı. Fakat Çarşamba günü Wall Street kapanırken, hisseleri % 4.4 değer kaybeden Exxon ikinciliğe düştü. Bilgisayar devi Apple’ın hisseleri ise % 2.8 değer kaybı ile 363 dolara geriledi. Bu da, Apple’ı toplam 337 milyar dolarlık bir şirket yaparak, piyasa değeri 331 milyar dolara gerileyen Exxon’un önüne geçirdi.

2 Mayıs 2010 tarihinde Microsoft’u geride bırakan Apple, bu zamandan beri Exxon’un arkasından ikinci sırada yer alıyordu.

Exxon Mobil ve General Electric uzun yıllar ABD’nin en değerli iki şirketi olmuş, Microsoft 1999 yılında ikiliyi geçerek birincilik tahtına oturmuş ve ekonomide bilgisayar çağını başlatmıştı.

Apple, büyümesiyle uzmanları da şaşırtıyor. Sadece son çeyrekte 30 milyar dolarlık ciro yaptı. Analist Brian Marshall, 35 yıllık bir şirket olan Apple’ın yeni kurulmuş şirket gibi bir büyüme hızına sahip olduğunu söylüyor.

Apple’ın Eylül ayında sona eren bir önceki mali yıldaki net karı yüzde 70 büyüyerek 14 milyar dolara, yıllık geliri ise yüzde 52 artarak 65 milyar dolara ulaşmıştı.

Gözlemciler, bir şirket olarak gelecekteki performansı petrol fiyatlarındaki oynamaya ve yeni petrol rezervlerinin keşfine bağlı olan Exxon’un büyüme olanaklarının sınırlı olduğunu, öte yandan Apple’ın ise piyasaya devamlı yeni teknoloji ürünleri sürerek geniş bir büyüme potansiyeli gösterdiğini belirtiyor.

Apple, genellikle her üç yılda bir piyasaya yeni bir ürün sürüyor.

2010’da iPad‘i çıkartan şirketin bir sonraki ürünü 2013’te bekleniyor.