Skip to content
Menu

”Ekonomideki kriz küresel boyutta devam edecek”

Melek Çağlar – VOA (12 Ağustos 2011)

S&P kredi derecelendirme kuruluşunun Amerika’nın notunu kırması ve ardından Avrupa’da krizin yayıldığı haberlerinin gelmesiyle tüm dünyada piyasalar çalkantılı bir hafta geçirdi. Çalkantı bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Natixis Global Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş da bu görüşü taşıyanlar arasında.

Amerika’nın Sesi’ne açıklamalarda bulunan Karataş, “Ağustos ayı çok hareketli olacak, iniş çıkışlar daha da ciddi biçimde artacak, çünkü olağanüstü bir süreçten geçiyoruz, Avrupa’daki banka krizi salgın gibi yayılıyor,” diyor.

Altına yatırım yapanlar dikkat

Karataş, yatırımlarını daha güvenilir olduğu için altına yönlendirenlere bir uyarıda bulunuyor. Karataş, “Bazı yatırımcılar altına yöneldiler ve yönelmeye de devam edecekler, ama altın piyasası derin bir piyasa değil, likiditesi fazla değil,” diyor.

Buna karşın Amerikan hazinesinin çıkardığı tahvil ve bonolar likidite ve derinlik açısından yatırımcılar için daha güvenilir görülebiliyor. Son bir hafta içinde Amerikan hazinesinin çıkardığı 10 yıllık tahvillere ödenen faiz oranının %3,5’lerden %2’lere düşmesinin ardındaki neden de bu. Yatırımcılar bu tahvilleri diğer yatırım araçlarına göre daha az riskli bulduklarından, tahvillerin risk primi artmadı, aksine azaldı, bu da faizi aşağı çekti.

Natixis Global Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş Amerikan hazine kağıtlarına ilginin devam edeceği görüşünde: “Önümüzdeki 3-6 ay içinde talep daha da artacaktır, çünkü Avrupa’daki kriz kolay kolay bitecek gibi görünmüyor.”

FED neden rahatlatmadı?

Amerika Merkez Bankası, piyasalardaki belirsizliği gidermek amacıyla olağan toplantısı sonrasında, ilk kez kesin bir tarih vererek, 2013 ortalarına kadar faiz oranlarını yükseltmeyeceğini söyledi. Ancak bu vaadin getirdiği rahatlama kısa soluklu oldu.

Abdullah Karataş, “Bu, Merkez Bankası’nın bütün kurşunlarını zaten daha önce kullandığı anlamına geliyor, yani Amerika’da istihdamın artırılması bakımından Merkez Bankası’nın alabileceği önlem yok,” diyor.

Türkiye nasıl etkilenir?

Amerika ve Avrupa’da yaşanan ekonomik zorluklar tüm dünya piyasalarında değişen ölçülerde dalgalanmalara yol açtı. Gelişmiş ülkelerdeki sarsıntıların etkisi aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde etkili olmaya devam edecek mi?

Natixis Global Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş, bu soruya cevaben “Kriz, finans sektöründen çıkıp reel ekonomiye sıçrayacak, bu da Avrupa’da ithal mallara dönük talebi azaltır. Bu durumda da AB’ye mal ihraç eden ülkelerden de krizden etkilenir,” diyor.

Küçük yatırımcılara tavsiye

Krizin küresel boyutlarda devam edeceği görüşünü savunan Abdullah Karataş, büyük fonların yöneticilerinin bile çok temkinli davrandığı bir dönemde küçük yatırımcıların da benzeri bir yol izlemelerini tavsiye ediyor.

Karataş:”Kurumsal olmayan yatırımcılara piyasaya çok aktif bir şekilde girmelerini tavsiye etmem, çünkü piyasalar gerçekten çok ciddi çalkantılardan geçiyor,” diyor.

Karataş, bu çalkantılı dönemin bir süre daha devam edeceğini de söylüyor.