Skip to content
Menu

Beyaz Saray Hollywood’a bilgi sızdırdı mı?

Üst düzey bir Cumhuriyetçi Parti mensubu, Beyaz Saray’ın Hollywood yapımcılarına Bin Ladin’in öldürülmesine ilişkin bilgi sızdırdığı haberleriyle ilgili inceleme başlatılmasını istedi.

Temsilciler Meclisi’nin iç güvenlik komitesi başkanı Peter King, inceleme talebini Beyaz Saray’ın böyle bir filmin başkan Obama’nın popülerliğini artıracağını umduğunu söyleyen bir habere dayandırdı.

New York Times gazetesi için Maureen Dowd tarafından kaleme alınan haber, yapımcıların “üst düzey erişim”i olduğunu yazıyordu.

Beyaz Saray, haberi ve King’in iddialarını “gülünç” olarak niteledi.

El Kaide’nin Mayıs ayında gerçekleştirilen bir baskınla öldürülen lideri Usame bin Ladin, 2001’de Afganistan’dan kaçmış ve 10 sene boyunca saklanmıştı.

Bin Ladin, Amerikan özel kuvvetlerinin Pakistan’da gerçekleştirdiği bir operasyonda öldürülmüştü.

11 Eylül saldırılarının arkasındaki ismin öldürülmesi Obama’nın popülaritesinin artmasına neden olmuştu.

Operasyondan bu yana ise işsizlik, statik bir ekonomi, iki parti arasında devam eden tartışmalar ve Washington’da yaşanan politik çıkmazlar nedeniyle Obama’nın desteği azalıyor.

New York Times yazarı Maureen Down, 6 Ağustos tarihli haberinde Sony’nin operasyonla ilgili bir film yapımına başladığını ifade etmişti.

Dowd haberinde “Filmin yapımcıları tarihteki en gizli operasyona ilişkin üst düzey bilgiler ediniyorlar” demişti.

Filmin, Obama’yı kötü şartlar karşısında sakin ve cesur kararlar alan bir başkan olarak yansıtacağını öne süren Dowd, Ekim 2012’de vizyona girecek yapımın seçim kampanyasına da yardımcı olacağını söylemişti.

Peter King, haber üzerine CIA ve savunma bakanlığına yazdığı bir mektupta, filme ilişkin bu iddiaların incelenmesini istedi ve Obama hükümetinin operasyonel sırların açığa çıkmaması için ne gibi önlemler aldığını sordu.

BBC-(14 Ağustos 2011)