Skip to content
Menu

Irak ve Afganistan’ın ABD’ye aylık maliyeti 10 milyar dolar

ABD’nin Irak ve Afganistan’da hala devam eden askeri varlığının ülke ekonomisine maliyeti aylık 9,7 milyar dolar. ABD bu parayla ayda 6 uzay mekiği seferi gerçekleştirebilirdi.

Amerika Bülteni (17 Ağustos 2011)

ABD Kongresinde oluşturulan ve 1,2 ile 1,5 trilyon dolar tutarındaki kesintiyi devletin hangi harcamalarında gerçekleşeceğini belirleyecek süper yetkili komite çalışmaya başladı. Amerikan medyasında Süper Kongre olarak adlandırılan ve her iki partiden eşit sayıda olmak üzere  6 Temsilciler Meclisi üyesi 6 Senatörden oluşan komite çalışmalarını 23 Kasım’a kadar tamamlayarak bir kesinti yasası hazırlayacak.

Komitenin çalışmaya başlamasıyla ABD medyasında da en fazla kesinti yemesi muhtemel harcamalar üzerine spekülasyonlar yapılıyor. Herkesin ortak görüşü ise Irak ve Afganistan başta olmak üzere savunma harcamalarında önemli kesintiler yapılabileceği yönünde. Komitede Pentagon’a ve savunma lobilerinden çok Wall Street’e yakın üyelerin olması da bu olasılığı güçlendiriyor.

Peki Irak ve Afganistan’ın ABD’ye maliyeti ne? İşte bazı çarpıcı rakamlar:

3,7 trilyon dolar

Brown University’nin Irak ve Afganistan savaşının bugüne kadarki toplam maliyeti ile ilgili ‘’Costs of Wars’’ araştırmasına göre iki savaşın maliyeti en düşük veriler göze alındığında bile 3,7 trilyon dolar. Businness Insider yazarı Robert Johnson, ‘’bu paranın küçük bir parçası bile ülke içinde harcansaydı, ekonominin havası bambaşka olurdu’’ görüşünü dile getiriyor.

 

9,7 milyar dolar

Savunma Bakanlığı verileri baz alındığında, Nisan ayı sonu itibarı ile Irak ve Afganistan’daki askeri varlığın ABD’ye ‘aylık’ maliyeti ortalama 9,7 milyar dolar.

 

12 bin dolar

Her iki savaşın Amerikalılara kişi başına ortalama maliyeti

 

27 bin dolar

ABD Nüfus İdaresine (Census Bureau) göre Amerika’da kişi başına düşen yıllık gelir

 

27,4 milyar dolar

ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık bütçesi sadece 27,4 milyar dolar.

 

159 milyar dolar

Kongre’nin 2011 bütçesinde Afganistan (113 milyar) ve Irak (46 milyar) için ayırdığı bütçe. Pentagon’un 2012 bütçesi ise Afganistan için 107 milyar dolar ve Irak için 11 milyar dolar talep ediyor.

 

1,5 milyar dolar

ABD’nin sona erdirdiği uzay mekiği seferlerinin tek birinin NASA’ya maliyeti. Irak ve Afganistan’a aylık harcanan parayla ayda 6 uzay mekiği seferi yapabilirdi.

 

20 milyar dolar

Emekli Lojistik generali Steven Anderson’un geçtiğimiz aylarda açıkladığı bilgilere göre Irak ve Afganistan’daki askerlerin sadece klimaları için yılda 20 milyar dolar harcanıyor.

 

385 milyar dolar

George Bush’un 2003 senesinde 10 yıllığına uzattığı Medicare ilaç programının, Cumhuriyetçileri çok kızdıran 10 yıllık toplam maliyeti. Pentagon bu parayı Irak ve Afganistan’da 40 haftada harcıyor.

 

500 milyar dolar

Süper Komite farklı bir rakamda anlaşmazsa, Pentagon’un gelecek 10 yıl için karşılaşacağı kesintinin miktarı. Askeri nizam bu ihtimale karşı şiddetli lobi yapıyor.

 

14,6 trilyon dolar

ABD’nin an itibarı ile ulusal borcu

 

1626

AP rakamlarına göre Afganistan’da ölen ABD askeri sayısı

 

4474

Aynı kaynağa göre 2003’ten beri Irak’ta ölen ABD askeri sayısı