Skip to content
Menu

FBI, Amerika’da Müslümanları gözetlemek için 15 bin muhbir kullanıyor

Illustrations: Jeffrey Smith (Mother Jones)

Amerika Bülteni (23 Ağustos 2011)

Mother Jones dergisinin California-Berkeley-Üniversitesi işbirliği ile hazırladıkları araştırma dosyası, FBI’ın ABD içinde yeni bir terör saldırısını engellemek için kitlesel bir muhbir ordusu kurduğuna dikkat çekiyor. Araştırma dosyası ‘bu muhbirlerin terör eylemi hazırlıklarını engellediğini mi yoksa bizzat bu hazırlıkların gerçekleşmesine yardımcı mı olduklarını da sorguluyor.

Mother Jones dergisinin son sayısında yayınlanan dosyayı kaleme alan Trevor Aaronson, NPR’ın konu ile ilgili sorularını cevapladı. NPR’da da yayınlanan dosyaya göre, bugün ABD genelinde 15 bin kişi Amerikan Soruşturma Bürosu FBI’a muhbirlik yapıyor. Bu muhbirlerin nerdeyse tamamı da camiler başta olmak üzere Amerikalı Müslümanları takip ediyor. Muhbirler arasında, doktorlar, profesyonel çalışanlar ve hatta imamlar bile var.

Göçmenlik şantajıyla mı muhbir devşiliyor?

Peki FBI, kendisine muhbirlik yapacak bu kadar çok Müslümanı nerden buluyor? ‘’Bazıları için para’’ diyor Aaronson ancak FBI’ın çok daha yaygın konuyu istismar ettiğini belirtiyor, ‘’Özellikle Müslüman göçmenler arasında FBI göçmenliği bir silah olarak kullanabiliyor. Eğer birini muhbir olarak kullanmak istiyorlarsa ve göçmenlik sorunu olduğunu görüyorlarsa, FBI ona, ‘sen bize yardımcı ol biz de senin göçmenlik sorununa yardımcı olalım’ diyor.’’

Mother Jones’taki çarpıcı dosyayı yazısında Trevor Aaronson, ‘’FBI’ın muhbirlerine şantaj yaptığın reddettiğini ancak bazı muhbirlerinin göçmenlik sorununu çözdüğünü kabul ettiğini’’ kaydediyor.

Muhbirler ajan provokatörlük mü yapıyor?

NPR’a konuşan Mother Jones yazarı Trevor Aaronson, FBI muhbirlerinin bir kısmının ise, sadece haber taşımanın da ötesinde ‘ajan provokatörlük’ yaparak, ağlarına düşürdükleri kişileri sadece terörist suçlara teşvik etmekle kalmayıp gerekli araçları sağladığını gösteren işaretler olduğunu kaydediyor:

‘’Burda soru şu; FBI’ın suç işlemeden yakaladığı terör eylemi hazırlığı içindeki zanlılar, iddia edilen hazırlık ve eylemleri ya da hazırlıkları kendi başlarına yapabilecek kapasitede kişiler mi? Gerçek şu ki, bu türden birçok ‘terör hazırlığı’ dosyasını yakıncan incelediğimizde bu sözde eylemleri hazırlayan liderleri ya da hücreleri yönettiği iddia edilen kişiler, gruptaki en zeki ya da lider kişiler değil. Buna ilave olarak muhbirler de kendilerine hedef olarak, oldukça fakir, ekonomik olarak perişan, ve bazı durumlarda İslam’ın temellerinden bile çok az bilgisi olacak kadar cahil kişileri seçiyor. Muhbir böyle kişilerden avantaj sağlayabiliyor’’

‘’Burda akıllara tuzak’’ geliyor diyen Aaronson, ‘’Henüz FBI tarafından yasal tanıma uygun olarak tuzak kurulduğuna ilişkin bir gösterge yok. Ancak şunu bilmek de lazım yasal tanımıyla tuzaktan ne anladığımız da size göre bana göre farklılık gösterebilir’’ şeklinde konuşuyor.