Skip to content
Menu

McDonalds’ı tahtından indiren Subway, şimdi de Starbucks’a rakip oluyor

Zevkli ışıklandırma, düz ekran televizyonlar, wireless internet imkanı, yumuşak sandalye ve koltuklar, pastane ürünleri ve kokteyl içecekler… Bir Subway sandviçcisine girdiğinizde görmeyi beklediğiniz şeyler bunlar değildi belki ama artık öyle değil…

Amerika Bulteni (25 Ağustos 2011)

Dünyada açtığı toplam şube sayısıyla ‘fast-food’ kültürünün sembol markası McDonald’s’ı geride bırakan Subway sandviç zinciri, bu kez gözünü Starbucks’ın tahtına dikti. Suway, bir süredir çeşitli Amerikan şehirlerinde açtığı Subway Café’ler ile denediği yeni konseptiyle müşteri yelpazesini genişletmeye çalışıyor. Şu ana kadar ABD genelinde açılan 15 adet Subway Café ile denemeler yapan zincir, istediği verimi yakaladığında, geniş ölçekli olarak kafe zinciri piyasasına da girecek. Bütün şubelerini, Macdonalds-Starbucks karışımı yeni konsepte çevirerek, piyasanın iki devine birden meydan okuyacak.

Başkent Washington DC’de yeni açılan Subway Café’lerden birinin işleticisi Mark Roden, AP Haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘’Eskiden müşterimizi sandviçini bitirince kalkıp gitsin istiyorduk. Ancak yeni konseptte artık kalmasını istiyoruz ve bunu sağlayacak konforu oluşturmaya çalışıyoruz’’ diyor.

Subway’in 95 ülkedeki şube sayısı, 2010 yılı sonu itibarı ile 33 bin 749’a ulaşmıştı. McDonalds’ın şube sayısı ise aynı dönemde 32 bin 737’ydi. Ancak şube sayısına rağmen satışlarda McDonalds hala açık ara sektörün lideri konumunda. McDonalds’ın sadece ABD’de 2010 yılındaki cirosu 32,4 milyar dolar iken, Subway10,6 milyar dolarlık satışla ikinci sırada bulunuyordu. Starbucks’ın ise 2010 yılı toplam cirosu 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.