Skip to content
Menu

Obama, AT&T’ye dur dedi: Kim kazandı, kim kaybetti?

Amerikan telekomünikasyon devi AT&T’nin Deutsche Telekom’a ait T-Mobile USA’yi 39 milyar dolara satın alarak, cep telefonu sektörünün lideri olma girişimi Obama yönetimine takıldı.

ABD Adalet Bakanlığı 39 milyar dolarlık dev birleşmenin rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle, başkent Washington bölge federal mahkemesinde dava açtığını açıkladı.

Adalet Bakanlığı açıklamasında, bu dev birleşmenin cep telefonu sektöründeki rekabeti çok aza indireceği, bunun da günlük hayatında cep telefonu kullanan milyonlarca dar gelirli Amerikalıyı, daha yüksek faturalar, daha kalitesiz hizmet ve daha az seçenekle yüzyüze bırakacağına dikkat çekildi.

ABD telekom pazarındaki ‘ikinci büyük’ AT&T ile ‘4. büyük’ T-Mobile USA’i bir araya getiren anlaşma Mart ayında imzalanmıştı. AT&T 96 milyon müşterisine 34 milyon yeni abone ekleyecek anlaşmanın iptali davasına sert tepki gösterdi. AT&T Başkan Yardımcısı Wayne Watts, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin kararına çok şaşırdıklarını ve büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi ve büyük bir hukuk savaşı başlatacaklarını duyurdu.  Ancak gözlemciler, bu davanın AT&T’nin istediği gibi sonuçlanmasını çok zayıf bir olasılık olarak görüyor.

KAZANANLAR

SPRINT : LAPTOP yazarı Dan Howley, ‘’Herşey Sprint için daha güneşli’’ diye yazıyor. ABD’nin cep telefonu sektöründeki üç numarası olan Sprint, AT&T-T-Mobile birleşmesinin tamamlanması halinde batmaktan korkuyordu. Birleşmeye karşı açık muhalefetin sancaktarı haline gelen Sprint, bu birleşmenin, ABD hükümetinin sektörü rekabetçi ve düzgün işleyişi tesis etmek için 30 yıldır harcadığı tüm çabayı başa döndüreceğini savunuyordu. Kararın açıklanmasından hemen sonra Sprint hisseleri yükselmeye başladı bu nedenle.

VERIZON : Amerikan cep telefonu sektöründeki liderliğini artık daha az endişeyle devam ettirecek.

TÜKETİCİ : Şüphesiz Adalet Bakanlığının birleşmeyi engellemesinin en büyük kazananı cep telefonu kullanıcıları. Rekabet ne kadar yüksekse, düşük fatura ve kaliteli hizmet olarak tüketicinin karı da o kadar fazla olur. ZD Net yazarı Larry Dignan, bunun yanı sıra şimdi T-Mobile’ın mevcut müşterilerini kaybetmemek ve yeni müşteri çekebilmek için tüketiciye oldukça cazip kampanyalar yapmak zorunda kalacak olmasını da dikkat çekiyor.

KAYBEDENLER

AT&T : Elbette en büyük kaybeden AT&T. Çünkü anlaşmaya göre birleşme gerçekleşmezse AT&T 3 milyar dolar ayrılma parası ödemek ve wireless ağını da T-Mobile ile paylaşmak zorunda.

T-MOBILE: Her ne kadar 3 milyar dolarlık ayrılma parasını cebine koysa da T-Mobile’ın birleşme için harcadığı yüksek efor ve ortaya koyduğu hissedar paralarının neden olacağı zarar bundan fazla olacak. Nitekim, T-Mobile hisselerinin Çarşamba günü hızla düşmesi sürpriz olmadı.

İSTİHDAM (belki): AT&T birleşmenin 5 bin kişiye cep telefonu sketöründe yeni iş sahası açacağını iddia ediyordu. Ancak analistler, birleşmenin sonuçlarının neden olacağı istihdam kaybının çok daha büyük olacağı görüşündeydi. AMERİKA BÜLTENİ (31 Ağustos 2011)