Skip to content
Menu

Anonymous’un maskesi Time Warner’a kazandırıyor!

AMERİKA BULTENİ (2 Eylül 2011)

Son yıllarda internette gerçekleştirdikleri kitlesel ‘hack’ eylemleriyle adını duyuran ‘hacktivist’ grup Anonymous’un Time Warner’a kazandıracağı aklınıza gelir miydi? Tüm dünyada ‘V for Vendetta’ filmiyle meşhur olan ‘Guy Fawkes’ maskelerinin telif hakkı, filmin yapımcı ve dağıtımcı şirketi olan Warner Borthers’a ait. Time Warner’a bağlı Warner Brothers, satılan her maskeden lisans ücreti payı alıyor.

‘Guy Fawkes’ maskesi , Anonymous üyelerinin protesto gösterilerinde giymesi ve maskenin adete gayri resmi sembolleirne dönüşmesi nedeniyle Amzon.com’da en fazla satılan maske durumunda. Maskeyi üreten New York firması Rubie’s Costumes, yılda 100 bin maskeden fazla sattıklarını belirtiyor.

Maskeye ve filme esin kaynağı olan Guy Fawkes, 17’nci yüzyulda yaşamış bir İngiliz anarşisti. İngiltere Kralı I. James’a suikast düzenlemek için Lordlar Kamarasını barutla havaya uçurmasıyla ünlü. Kralın suikasttan kurtuluşunu kutlamak için, Fawkes’ın yakalandığı 5 Kasım günü bayram ilan edildi ve 19’ncu yüzyıla kadar her 5 Kasım’da ‘Guy Fawkes Day’ olarak kutlandı. İrlandalılar ve anarşistler ise bugünü Guy Fawkes’ı anmak için ‘’remember remember the fifth of november’’ sloganıyla kutluyor. Alan Moore’un Fawkes’ın hikayesinden esinlenerek yarattığı çizgi roman ‘V for Vendetta’nın 2006 yılında sinemaya uyarlanması ve tüm dünyada ilgi görmesiyle de küresel bir şöhrete kavuştu.