Skip to content
Menu

Türkiye, İsrail’in 6’ncı büyük ve en hızlı büyüyen ihracat noktası

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini askıya alması, İsrail’e pahalıya mal olabilir. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, son yıllardaki krizlere rağmen büyük gelişme göstermeye devam etmişti. Nitekim İsrail’in ihracatının bu yıl en hızlı arttığı ülke Türkiye oldu. İsrail haber kaynağı Ynet’e göre Türkiye halen İsrail’in 6’ncı en büyük ve en hızlı büyüyen ihracat ortağı.

Wall Street Journal gazetesi ise iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl yüzde 25 daha da artarak 3 milyar doları geçtiğini yazdı. Bu İsrail’in toplam dış ticaretinin yüzde 3’ünü oluşturuyor. 2009’da 2,5 milyar dolar olan iki ülke ticaret hacmi, 2010 yılında yüzde 26 artarak 3,1 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 1,4 milyar dolardan 1,8 milyar dolara çıktı.

İsrail Ticaret ve Uluslararası İşbirliği (IEICI) verilerine göre ise 2011’in ilk 6 ayında İsrail’in Türkiye’ye ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 950 milyon dolara ulaştı. Bu artış, Türkiye’yi, İsrail’in ticaretinin en hızlı büyüdüğü ülke yapıyor. İsrail’in en büyük ihraç kalemleri ise kimyasal maddeler ile petrol ürünleri.

İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn, önceki hafta yaptığı açıklamada, ‘’İki ülke arasında ilişkilerin kopması halinde, ticaretin büyük zarar göreceğini’’ belirterek, ‘’Umarım İsrail hükümeti, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmenin bir yolunu bulur’’ şeklinde konuşmuştu.