Skip to content
Menu

Apple görevlileri kaybedilen iPhone 5 prototipini ararken ev basmış

AMERİKA BÜLTENİ (7 Eylül 2011) Teknoloji devi Apple, bir çalışanının geçen hafta barda unuttuğu iPhone 5 prototipini bulmak için büyük av başlatırken, bu aramada bazı yasadışı yöntemler kullanıldığı iddia ediliyor.

San Francisco polisinin de, önceleri yalanlamasına rağmen bir evin aranmasında biraz rol aldığını önceki gün kabul etmesi, Apple ile beraber San Francisco polisini de hedef tahtasına oturttu.

Ne oldu?

Bir Apple görevlisi test prototipi olan iPhone5’i San Fransisco’daki tekila barı Cava22’de unuttu. SF Weekly konuyu sayfalarına taşıdı ve Apple’ın GPS kullanarak telefonun yerini belirlediğini yazdı. Apple GPS sinyalleri aracılığıyla telefonun, Ingleside civarında Sergio Calderón’a ait evde olduğunu tespit etti. Calderón, Cava22 adlı barda olduğunu kabul etti, ancak telefonun kendisinde olmadığını söyledi. İki Apple görevlisi, Calderón’un evinde, arabasında ve bilgisayarında aramalar yaptı. 22 yaşındaki Calderón aramaya izin verdiğini, çünkü iki görevlinin polis olduğunu sandığını söylüyor. Aramalarda hiçbir şey bulunamadı.

Apple ne yaptı?

Apple’ın bu skandalda oynadığı role ilişkin birçok detayın ‘kusurlu’ olduğunu yazan New York Times, bunun da büyük ölçüde Apple’ın konu ile ilgili resmi açıklama yapmaktan ya da polise resmi ihbarda bulunmaktan kaçınması olduğunu kaydetti. Ancak hem Calderon hem de San Francisco Polis Departmanı, 2 Apple görevlisinin Calderon’un evinde arama yaptığını kabul ediyor. Bir Apple görevlisi, Calderon’a telefon numarasını bırakmış ve telefonu iade ederse 300 dolar ödeneceğini söylemiş.

Polis neden eleştiriliyor?

San Francisco polisi(SFPD) başta aramadan haberleri olmadığını ve müdahil olmadıklarını açıkladı. Bu da Apple görevlilerinin kendilerini polis gibi tanıttığı spekülasyonlarına neden oldu. Ancak geçen cuma günü SFPD sözcüsü, ilk açıklamalarını değiştirerek, Apple’ın Ingleside polisine başvurduğunu ve 4 sivil polis memurunun da belirtilen adrese giden Apple görevlilerine eşlik ettiğini açıkladı.

Peki bu yasal mı?

Apple görevlileri kendilerini polis olarak tanıttılarsa bu 1 yıla kadar hapis gerektiren bir suç. New York Times, hiçbir yasa ihlal edilmediyse bile konunun birçok soruyu gündeme getirdiği görüşünde. ZDNet yazarı Violet Blue ise, polisin Apple şirketinin kolluk gücü gibi hareket etmesinin ürkütücü olduğunu yazdı. Olay, Apple’ın geçen yıl aynı şekilde iPhone 4’ün prototipinin kaybedilmesi sonrası aramalarda San Mateo polisinin kullanılmasını akla getiriyor.

Peki iPhone 5 nerede?

Bir haftadan fazla zaman geçmesine rağmen bulunamadı. CNET’e göre Craigslist’te 200 dolara satılmış olabilir. Geçen yıl kaybolan iPhone 4 ede bir daha asla bulunamamıştı. New York Times, Apple’ın, iPhone 6’ya, uzaktan kumandayla infilak etme fonksiyonu yükleyerek, bundan sonraki skandallardan kendini koruyabileceğini yazıyor.