Skip to content
Menu

New York ve Washington, görülmemiş güvenlik ablukası altında

AMERİKA BÜLTENİ (11 Eylül 2011)

ABD’deki 11 Eylül anma törenlerinden en büyüğünün yapıldığı Manhattan başta olmak üzere, New York ve başkent Washington DC görülmemiş bir güvenlik ablukasına alınmış durumda.

Her iki şehrin onbinlerce görevliden oluşan dev polisi gücünün yanı sıra, dalgıçlardan, bomba uzmanlarına, sahil koruma birliklerinden, FBI’a, Gizli Servis’ten, askeri birliklere kadar dev bir güvenlik ordusu aktif halde güvenliği sağlıyor.

New York’ta tüm şehirde polis ve istihbarat en üst seviyede alarmdayken, özellikle Ground Zero’nun bulunduğu Lower Manhattan bölgesinde kuş uçurtulmuyor. Bölgedeki tüm çöp bidonları ve park halindeki araçlar dün geceden itibaren bölgeden götürüldü. Lower Manhattan’a geçmek isteyen herkes, iki ayrı güvenlik noktasında iki kez tepeden tırnağa aranıyor. New York Belediye Sarayı yakınlarında da, tören alanına giden tüm yollara demir bariyerler yerleştirildi. ABD eski Başkanı Barack Obama ile eski Başkan George Bush da aileleri ile beraber Lower Manhattan’daki törene katılıyor.

Manhattan’a ulaşan bütün köprü ve tünellerde Cumartesi gününden beri arama yapılıyor. Polis ve sahil güvenlik botları aralıksız Manhattan çevresinde devriye geziyor. Şehrin üzerinde sürekli polis hekikopterleri uçarken Grand Central ve Pennsylvania Station gibi şehrin en kritik ulaşım merkezlerine, ağır silahlı güvenlik kuvvetleri konuşlanmış halde. New York’ta federal ve yerel tüm güvenlik birimlerinin koordineli çalışmasını sağlamak için Müşterek Operasyon Merkezi oluşturuldu.

Başkent Washington DC ve New York’ta, teröristlerin bomba yapımında kullanabileceği amonyum nitrat türü malzemeleri satan tüm işyerleri, istihbarat görevlilerince ziyaret edilerek son dönemde yaptıkları bütün satışlara ait bilgiler alındı.

New York Emniyet Müdürü camiyi ziyaret ederek Müslümanlarla sohbet etti

New York Emniyet Müdürü Raymond W. Kelly de, Cuma günü 96’ncı sokaktaki Camiyi ziyaret ederek, alınan önlemler hakkında Müslüman cemaate bilgi verdi. Kelly, şehirde yaşayan Müslümanların, kendilerine karşı yapılan bir taciz ya da herhangi şikayetleri olup olmadığını sordu.