Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar bir olup Perry’e vurdu, kim kazandı kim kaybetti?

Mitt Romney ve Rick Perry, parti içi yarışın favorisi olmaya devam ediyorlar

AMERİKA BÜLTENİ (13 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Parti’de 2012 başkan adaylığı veren 8 adayın Florida’da katıldığı Çay Partisi Açıkoturumunun yankıları sürüyor. Gecenin en dikkat çekici yönü, diğer 7 adayın da, anketlerde açık farkla önde gözüken Teksas Valisi Perry’e yüklenmesi oldu. Önde olmanın cilvelerini yaşayan Perry, gece boyunca savunmada kalarak, Mitt Romney’nin sosyal güvenlik, Ron Paul’un vergi politikası, Bachmann ve Santorum’un göçmenlik konularında art arda salvolarını savuşturmaya çalıştı. Gece boyunca Perry’e coşkulu destek veren seyirciler bile bir süre sonra Perry’nin savunmacı pozisyonundan olumsuz etkilenerek sonlara doğru desteği kesti. Şimdi gözler 2 hafta sonra yine Florida’da yapılacak açıkoturuma çevrilirken Perry’nin daha ne kadar bu açık ara liderliği taşıyabileceği şimdiden merak konusu olmaya başladı.

Peki Amerikan medyasına göre gecenin kazananı ve kaybedeni kim:

KAZANANLAR

Michele Bachmann

ABC News’den Amy Walter’a göre Çay Partisi açıkoturumunun açık galibi Minnesota Milletvekili Michele Bachmann. Temsilciler Meclisinde Çay Partisi ‘caucus’unun da kurucusu olan Bachmann, bir nevi ev sahibi olmanın avantajını iyi kullandı. Bachmann, Mitt Romney’nin aksine sosyal güvenlik tartışmasına hiç girmedi ve sabırla sıranın kendisine gelmesini bekledi. Geldiğinde de, Rick Perry’nin Texas’ta HPV aşısını zorunlu kılan valilik talimatnamesini gündeme getirdi. Bachmann, Çay Partisi tabanının, devletin yanı sıra, büyük şirketlerden de aslında pek hazzetmediğini biliyor. ‘’Bu talimatnameden dolayı yapılan zorunlu aşılardan milyonlarca dolar kazanan bir ilaç firması var ve bu firma valinin seçim kampanyasına binlerce dolar bağışlıyor. Bu çok yanlış’’ diye konuştu. Bachmann, ardından parti içi yarışın bir başka hassas konusu kaçak göçmenliğe getirdi konuyu.

The New Republic yazarı Walter Shapiro da, Perry’i en etkili şekilde hırpalayanın Bachmann olduğuna dikkat çekerek, sahnedeki tek kadın Michele Bachmann’ı gecenin galibi ilan ediyor.

Obama

Cumhuriyetçi Partililerin kavgasından galip çıkan bir diğer isim ise bazı Cumhuriyetçi analistlere göre Barack Obama. The Lonely Conservative, gece boyunca Başkan Obama ve politikalarının hiç gündeme gelmemesini, Obama’nın kazancı olarak görüyor ve ekliyor: ‘’Bu parti içi atışmadan bazı sahnelerin, Demokrat Partinin başkanlık seçimi kampanyası reklamlarında yer alacağı kesin’’

Mitt Romney

Politico gazetesine göre ise, Pazartesi akşamki açıkoturum, Massachusetts eski valisi Mitt Romney’in adaylık yolunu daha açtı. Ron Paul, Michele Bachmann ve Rick Santorum gibi kazanma şansı olmayan ikincil adaylar, Perry’i öylesine hırpaladılar ki, parti, Amerikan çoğunluğunun oyunu ancak Mitt Romney’nin kazanabileceğine daha fazla ikna olmaya başlıyor.

 

KAYBEDENLER

Rick Perry

Hemen hemen bütün analistler, Çay Partisi açıkoturumunun gerçek kaybedeninin Teksas Valisi Perry olduğunda hemfikir. Gece boyunca köşeye sıkışan Perry, gelen salvoları yemekten başka birşey yapamadı. Sosyal güvenlik sistemini hala anayasaya aykırı bulmakla birlikte bu konudaki yaklaşımını biraz yumuşatmasına rağmen, devletin 1930’larda sistemi başlatarak hata yaptığını söylemesi durumunu daha da zorlaştıracak. Ayrıca, diğer 7 adaydan ve Cumhuriyetçi Partideki genel eğilimden farklı olarak göçmenlik politikasında daha yumuşak ve liberal kalması ve kaçak göçmen çocuklarına eyalet eğitim yardımı sağlaması da, adaylıktaki liderliğini sallayabilir.

Ron Paul

Gerek Cumhuriyetçi Parti, gerekse de Çay partisi içindeki libertaryan kanadın gayriresmi lideri konumundaki Texas Milletvekili Ron Paul da, parti tabanını ve genel kamuoyunu şok edecek çıkışlarıyla açıkoturumun kaybedenleri arasına girdi. ABC News’den Jason Volack, ‘’11 Eylül’ün 10’ncu yıldönümünün hemen ertesi günü, terörist saldırının gerçeksei olarak ABD dış politikasını göstermenin hiç de iyi bir zamanlama olmadığını’’ belirtiyor. Nitekim bu Paul’un bu sözlerine seyircilerden yuhalayanlar oldu. Ayrıca Paul’un sigortasız kişilerin ‘komalık olsalar bile’’ kendi risklerini kendileri yüklenmesi gerektiği savunması sırasında, bazı destekçilerinin, ‘’Bırakın sigortasızlar ölsün’’ diye bağırması, Salı günü boyunca liberal medyada tekrar tekrar gündeme geldi.

Cumhuriyetçi Parti

Açıkoturum, bir süredir bir yelpaze partisi olmaktan uzaklaşan Cumhuriyetçi Partinin, Çay Partisinin rotasına iyice girdiğini göstermesi açısından partiyi makul merkez seçmen gözünde biraz daha olumsuz imaja büründürüyor. Los Angeles Times yazarı Doyle McManus, gecenin en büyük kaybedeninin Cumhuriyetçi Partinin kendisi olduğunu belirterek, ‘’Eğer Çay Partisi adaylardan bu şekilde istediğini almaya devam ederse, parti 2012 seçiminde büyük zorluk yaşayacak. Merkez Bankasına vuran, göçmenlere vuran, sigortasız Amerikalılara vuran politikalarla çoğunluğun desteği sağlanamaz’’

AÇIKOTURUMUN DİKKAT ÇEKİCİ ANLARI