Skip to content
Menu

Çay Partisi’nin ‘Obama ampulü’ patladı!

AMERİKA BÜLTENİ – ABD’de 2014 yılından itibaren geleneksel ampullerin üretimi ve kullanımı yasaklanacak. Amerikalılar, artık her yerde 1 dolara ya da daha ucuza bulabildikleri ampuller yerine en ucuzu 3 dolar olan florasan türü lambalar kullanmak zorunda kalacak. Hiç şüphesiz, ABD’nin kurucu babalarını ve tabii ki Edison’u titretecek bir gelişme bu. Ancak, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarının da bu karara epey içerledikleri anlaşılıyor.

Başta Michele Bachmann olmak üzere bazı Cumhuriyetçi adaylar, Amerikalıların enerji tasarrufu gerekçesiyle hükumet tarafından daha pahalı florasan lambalar almak zorunda bırakılmalarına büyük tepki göstererek Obama yönetimine keskin eleştirilerde bulunuyor. Bachmann, Ağustos ayı içindeki televizyon açıkoturumunda da, bu konudaki eleştirilerini dile getirerek, Kongre’ye ‘ampulünü seçme özgürlüğü’ yasa teklifi sunduğunu açıkladı. Bachmann’a Ron Paul da destek veriyor. Çay Partisi ise ampul yasağını, Obama’nın ABD’de özgürlükleri yıkıp sosyalist bir totaliterlik kurma yolundaki adımlarından biri olarak nitelendiriyor.

Ancak, The Atlantic dergisinin haberi, Cumhuriyetçi başkan adaylarının ve Çay Partisinin Obama’ya vurmak istedikleri ampulun ellerinde patlamasına neden oldu. Dergi, ampul yasağının Obama yönetimiyle bir ilgisi olmadığını ve bunun Obama’nın fikri olmadığını ortaya çıkardı. Bu karar 2007 yılında çıkarılan kapsamlı bir enerji tasarrufu reform paketinin parçası. George Bush döneminde çıkarıldı ve reform paketinin mimarı da halen Temsilciler Meclisi Konut, Enerji ve Ticaret Komitesi başkanı olan Cumhuriyetçi milletvekili Fred Upton. O dönem senatör olan Obama da, Cumhuriyetçilere katılarak reform lehinde oy kullanmıştı.  Ancak Cumhuriyetçiler ve Çay partililer bu gerçeğe rağmen, ampul yasağını sanki Obama’nın fikri ve Obama yönetiminin kararıymış gibi sunmaya devam ediyorlar.

Haberi kaleme alan Atlantic muhabiri Chris Good, bütün bu tablonun, Cumhuriyetçi Partinin 4 yılda ne kadar uç bir muhafazakarlığa savulduğunu gösterdiğinin altını çiziyor. Partinin bazı sözcülerinin sadece ‘ülkenin gerçeklerinden değil kendi partilerinin gerçeğinden de çok uzaklaştığı’ yorumunda bulunuyor.