Skip to content
Menu

Apple, altın ve hazine bonosundan güvenli mi? Piyasalar düşerken Apple hisseleri neden yükseliyor?

AMERİKA BÜLTENİ (21 Eylül 2011)

Teknoloji devi Apple, son zamanlarda herhangi bir yeni ürün açıklamamasına rağmen, borsadaki hisseleri rekor seviyede yükseliyor.  Borsalardaki genel düşüş eğilimin tersine Apple hisseleri, önce Pazartesi günü, $411.30’a gerileyip kapanmadan önce gün içinde yükseldiği $413.23 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Ardından Salı günü de 413,45 dolardan kapanmadan önce bir ara $422.86’a kadar yükseldi.

Apple hisseleri, şirket her hangi bir yeni ürün açıklamadığı ve üstelik Steve Jobs emekliliğini açıkladığı halde neden yükseliyor? Amerikan medyasında farklı teoriler dile getiriliyor:

1 – iPhone 5 etkisi

Pazartesi günü J.P. Morgan analisti, MarketWatch’a yaptığı açıklamada, ‘oldukça geliştirilmiş’ yeni iPhone’un ABD’de gelecek ay piyasaya sürüleceği öngörüsünde bulundu. Bu analize kadar iPhone 5’in ‘’biraz’’ geliştirilmiş bir ürün olacağı öngörüsü yaygındı. Bu iyimser yaklaşım, piyasadaki Apple hisselerinin yükselişini tetikledi.

 

2 – iCloud ve iOS5

Bu görüştekilere göre Apple’ın yapacağı yeni bir anons değil yükselişin sebebi… The Mac Observer’dan Bryan Chaffin’e göre Apple’ın iCloud hizmetlerininin bir kısmını ya da tamamını açarak yaygınlaştıracağı yönündeki işaretler ve işletim sistemi iOS 5’i piyasaya sürmesi, yükselişin nedeni…

 

3- Güvenli yatırım arayışı

StreetInsider.com’a göre ise Apple hisselerini gördüğü ilginin sebebi, yatırımcının güvenli yatırım arayışı. ‘’Apple hisseleri şimdi güvenli cennet görülüyor’’ diyor site. Son çeyrekte Apple satışları yüzde 82 yükseldi. Hisse başına ka rise geçen yıla göre yüzde 122 yükseldi. Ve yılın dördüncü çeyreği için de aynı iyimserlik var. CNBC’ye konuşan Fast Money simsarı Pete Najarian, ‘’Altın ya da hazine tahvili değil artık güvenli cennet Apple hisseleri’’ diye konuşuyor.

 

4 – Apple’ın Dow Jones endeksine gireceği söylentisi

CNBC’den Jeff Cox, ‘’Belki de Apple’ın uzun süredir beklendiği şekilde Dow Jones Sanayi Endeksine girmesi yakınlaştı’’ diyor. Bazı gözlemcilere göre, Apple’ın Dow Jones’a girmek üzere olduğu yönündeki söylenti, herkesi biraz Apple sahibi olmaya sevkediyor.