Skip to content
Menu

Filistin, devlet olma başvurusunu yaptı

Filistin Lideri Mahmud Abbas, Filistin’in Birleşmiş Milletler nezdinde bir devlet olarak tanınması için başvuruyu yaptı.

Abbas başvuru mektubunu BM Genel Sekreteri Ban Ki- Moon’a sundu.

Abbas kısa süre sonra BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da BM Güvenlik Konseyi’ne örgüt etam üyelik başvurusuna destek olunması çağrısında bulundu.

Abbas İsrail’le iyi niyetlerle müzakerelere giriştiklerini söyledi. Filistin lideri görüşmelerin başarısız olmasından Yahudi yerleşimi inşaatların sorumlu tuttu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyu’nun da Abbas’tan kısa bir süre sonra konuşup, Filistinliler’in başvurusunu eleştirmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri, önce başvurunun gereken ölçütlere uyup uymadığını inceleyecek, ardından da dosyayı güvenlik konseyine gönderecek.

ABD ise Güvenlik Konseyi’nde, oylama aşamasında başvuruyu veto edeceğini söylüyor. Oylama aşamasına geçilmesinin ise haftalar alabileceği söyleniyor.

Batı Şeria’da gösteriler

Bu arada Filistinliler de Batı Şeria’da Abbas’ın başvurusu sırasında büyük gösteriler düzenledi.

Bazı şehirlerde Abbas’ın konuşmasının izlenebilmesi için dev ekranlar kuruldu.

Filistin devleti ilanına yoğun bir uluslararası kamuoyu desteği var.

Türkiye desteğin güçlü olduğu ülkelerden,bu desteği genel kurul kürsüsüne taşıyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Birleşmiş Milletler’in kuruluş ideallerinin önündeki en büyük engelin ”yarım asrı aşkın süredir devam eden Arap-İsrail ihtilafı” olduğunu söyledi.

BM’de en başta ABD ve İsrail’in itirazlarına rağmen yapılması beklenen Filistin oylamasına dikkat çeken Erdoğan, Filistinlilerin devlet olarak tanınma yönündeki talebinin onaylanmasını isteyerek, Türkiye’nin Filistin devletinin tanınmasına ”koşulsuz destek” verdiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise müzakere seçeneğinin gündemden kalkmadığının altını çizerek, ”BM’de ne olursa olsun, biz ertesi güne odaklanmaya devam edeceğiz. İsrail ve Filistinlilerden duyduklarım cesaret verici. Her iki taraf da, doğrudan görüşmeye bağlılıklarını vurguluyorlar” dedi.

Öte yandan, Amerikan vetosunun bölgede şiddeti tetikleyeceği kaygıları da var.

ABD, AB, Rusya ve BM’yi temsil eden Orta Doğu Dörtlüsü, geçen yıl kesilen barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için çalışıyor.

Filistinliler, Arap Baharı’ndan ilham aldıkları devlet olarak tanınma başvurularının yıllardır devam eden barış görüşmelerinin başarısız kalmasının bir sonucu olduğunu söylüyor.