Skip to content
Menu

Kongre üyelerinin ‘yan işler’den geliri 5 yılda 3 kat artmış

AMERİKA BÜLTENİ (27 Eylül 2011)

Amerikan ekonomisi, boğulmamak için başını suyun üstünde tutmaya çalışıyor. Ancak Amerikan Kongre üyelerinin ekonomisi için aynı kriz söz konusu değil. Ortalama Amerikalının geliri 2006 yılından beri düzenli olarak azalırken, Kongre üyelerinin, Kongre maaşı dışında özel sektördeki işlerinden kazandıkları gelir 3 katına çıkmış. Wall Street Journal gazetesinin Kongre üyelerinin mal varlığı raporlarını analiz ederek hazırladığı habere göre, Kongre maaşı dışında, özel sektördeki işlerinden para kazanmaya devam eden 68 Kongre üyesinin bu şekildeki toplam geliri 2010 yılında 27,5 milyon dolara ulaştı.

Bu 68 Kongre üyesi arasında 30’dan fazla Subway restoran şubesi işleterek milyon dolarlar kazanan Louisiana milletvekili John Fleming de var, The Last Song” Adlı filmde oynadığı figüran rolü için 507 dolar alan Georgia Milletvekili Jack Kingston da var, kestane satışından 280 dolar kazanç beyan eden Missouri senatörü Kit Bond da var… Çay Partisinin gözdesi John Fleming’in, ‘’franchise’’ına sahip olduğu Subway restoran şubeleri ve UPS Store şubelerinden sadece geçen yıl 6,3 milyon dolar kazandığı belirtiliyor.

2006 yılında ise Kongre maaşı dışında özel gelire sahip 75 senatör ve milletvekilinin bu tür gelirlerinin toplamı sadece 7,8 milyon dolardı.

Pelosi, üzüm bağından sattığı üzümlerle kazandı

Halen bir düzineden fazla kongre üyesi, özel şirketlerin yönetim kurulu üyesi aynı zamanda. Birçok Kongre üyesi ise, tarım arazisi ve emlak yatırımlarından gelir kazanıyor. Örneğin, Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Teksas Milletvekili Ron Paul, Lake Jackson’daki tarım arazilerinden 2010 yılında 100 bin dolar civarında gelir elde etti. Nancy Pelosi de, California’daki üzüm bağlarından sattığı üzümlerden 15 bin dolara yakın gelir elde etmiş.

Wall Street Journal’a konuşan hem sağcı hem solcu analistlerin çoğu, Kongre üyelerinin asıl işleri dışında bu tür işlerle uğraşmasının, Kongre’deki işlerini aksatma tehlikesi doğurduğuna dikkat çekiyor.