Skip to content
Menu

KAVUN ALARMI: Ölümcül kavunlar hangi eyaletlere gönderildi? Listeria’nın belirtileri neler?

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2011)

Colorado eyaletindeki bir çiftlikte yetişen kavunda ortaya çıktığı tahmin edilen ‘listeria’ salgını, ülke geneline yayıldı. Şu ana kadar yedikleri kavunlardan kaptıkları hastalıkla en az 16 kişi hayatını kaybederken, 72 kişinin de aynı hastalık nedeniyle tedavi altında olduğu açıklandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hastalık ve ölümlerin şu ana kadar tespit edildiği 18 eyaletin, California, Colorado, Florida, Illinois, Indiana, Kansas, Maryland, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, North Dakota, Oklahoma, Texas, Virginia, West Virginia, Wisconsin ve Wyoming olduğunu duyurdu. Colorado eyaleti 15 vaka ile başı çekiyor. Texas’ta 14 ve New Mexico’da ise 10 kişi ‘listeria’ salgınına yakalandı.

CDC uzmanı Robert Tauxe, vaka sayısının büyük olsalıkla çok daha büyüyeceğini belirterek, ‘’Çünkü listeria belirtileri anında ortaya çıkmıyor. Gıdayı tükettikten bazen 4 hafta sonra bile ortaya çıkabiliyor’’ dedi. Listeria genellikle, hamile, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha ölümcül olabiliyor. Hayatını kaybedenlerin büyük bölümü de yaşlılardan oluşuyor.

Listeria, koli basili gibi diğer bakterilerden çok daha ölümcül bir gıda bakterisi. 1998 yılında, sosislerde ortaya çıkan Listeria salgınında 21 kişi ve 1985 yılında Meksika peynirinde ortaya çıkanı ise 52 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Diğer bakterilerden farklı olarak Listeria, oda sıcaklığında yaşyabildiği gibi, buzdolabı şartlarında da yaşayamaya devam ediyor.

Listeria’nın en büyük belirtileri, mide-bağırsak problemleriyle beraber kas ağrısı, yaşanması. Hastalığa yakanlarda acizlik ve konuşma güçlüğü başlıyor.

Şüpheli kavunun gönderildiği eyaletler

Listeria salgının kesin kaynağı hakkındaki araştırma sürüyor. Bununla birlikte ABD GIda ve İlaç Dairesinin araştırmaları, listeria salgının Colorado eyaletinin Granada şehrinde Jensen Farms adlı çiftlikte yetişen kavunlar olduğu yolund agüçlü deliller buldu. Jensen Farms’de yetişitirilen kavunlar, Rocky Ford markasıyla 29 Temmuz – 10 Eylül arasında, Arkansas, Arizona, California, Colorado, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, ve Wyoming eyaletlerine gönderildi.