Skip to content
Menu

Wall Street işgal eylemi 12’nci gününde: Michael Moore ve Susan Sarandon’dan destek

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2011)

Wall Street yakınların bir parka kamp kuran Occupy Wall Street (Wall Street’i İşgal) göstericilerinin eylemi tutuklamalara rağmen 11’nci günü doldurdu. Amerikan medyasının genel olarak görmezden geldiği göstericilere, Oscar ödüllü belgesel yönetmeni Michael Moore ve Hollywood yıldızı Susan Sarandon da ziyaret ederek destek verdi.

200 kadar gösterici, gece gündüz kaldıkları Zuccotti Park’ını sonuç alıncaya kadar terketmeyeceklerini açıklarken, eylemler, ülke genelinde Citi Bank, Bank of America gibi bankaların şubelerinin önlerine de yayılma sinyali veriyor.

Haftasonunda New York polisinin, barışçı şekilde gösteri yapan 100 kadar göstericiyi zor kullanarak tutuklaması, tepkilere neden olmuştu. Göstericilerin mikrofon ya da hoparlör kullanması yasaklandığı için, göstericiler konuşmacıların her söylediğini hep beraber tekrar ederek, bir tür ‘kitle mikrofonu’ yaratıyor.

Ünlü belgesel yönetmeni Michael Moore göstericilere yaptığı konuşmada, ”Amerikalıların sosyal güvenlik paralarının erimesine neden olan banka krizine neden olan tüm bankerler tutuklanıncaya kadar eylem” çağrısı yaptı. Moore, ‘’Amerikan halkının, Wall Street’ten daha güçlü olduğunu farketmesi gerektiğini’’ söyleyerek, halkın bu gücünü kullanmasının zamanı olduğunu savundu. Moore, Wall Street bankerlerini de, ‘’hırsız olmakla, kleptomani hastalığıyla malul olmakla ve gaspçı olmakla’’ suçladı.

Michale Moore’dan birkaç saat önce ise bir başka Hollywood yıldızı Susan Sarandon, eylemciler ziyaret ederek destek verdi. Salı günü ise göstericiler için eylemin başlamasından beri en barışçı ve keyifli günleri oldu.

‘’Occupy Wall Street ‘’ eylemcileri, gösterilerinin ‘şiddet içermeyen’ barışçıl eylemler olduğunu ısrarla vurguluyor. Aslında eylemin adından dolayı doğrudan Wall Street’i işgal eylemi gibi yansıtılmasından şikayet ediyorlar. Eylemciler, Wall Street’e birkaç blok uzaklıkta Boradway ile Liberty Street’in kesiştiği yerdeki Zuccotti Park’ı mesken tutmuş durumdalar. Amaçları, Wall Street’te var olduğunu iddia ettikleri ‘’aç gözlülüğe ve hırsızlığa’’ dikkat çekerek, ülke genelinde kitlesel protestolar başlatmak.