Skip to content
Menu

Amerika ‘yasak kitaplar haftası’nı kutluyor; İşte 2010 yılının en çok tepki gören 10 kitabı

Hafta dolasıyla bazı kütüphane ve kitapçılarda, haftanın anlamını anlatan özel sergiler düzenleniyor.

AMERİKA BÜLTENİ (29 Eylül 2011)

ABD, her yıl olduğu gibi bu yıl da Eylül ayının son haftasını ‘Yasak Kitaplar Haftası’ olarak kutluyor. Kitap yasaklarına karşı halkın dikkatini canlı tutmayı hedefleyen hafta, 1982 yılında kütüphane ve ifade özgürlüğü aktivisti Judith Crug tarafından başlatıldı. Artık çok daha geniş bir kutlama etkinlik listesine kavuşan hafta, Amerika Kütüphaneler Birliği, Amerika Kitap Satıcıları Birliği, Amerika Düşünce Özgürlüğü Kitap Satıcıları Birliği (ABFFE), Amerika Yazarlar ve Gazeteciler Birliği ve Amerika Yayıncılar Birliği gibi kuruluşlarca da destekleniyor.

ABD’de kitap yasağı taleplerine en fazla uğrayan kurumlar halk kütüphaneleri ve okul bölgeleri. Bölgeden bölgeye zaman zaman oldukça tartışmalı gerekçelerle kitapların yerel kütüphanelere ya da okullara girmesinin yasaklandığı sözkonusu olabiliyor. Örneğin, 1969 yılında Alaska’nın Anchorage okul bölgesi kütüphanelere, Webster Sözlüğü ile American Heritage sözülüğünün konulmasını yasaklamış. Gerekçe ise her iki sözlükte bazı cinsel kelimelerin de yer alması. Amerika Kütüphaneler Birliği de, her yıl ‘Yasak Kitaplar Haftası’nda, kütüphanelerde ve okullarda en çok tepki görerek yasaklanması istenen ya da yasaklanan kitapların listesini yayınlama geleneğini bu yılda sürdürdü. 2010 yılı boyunca en çok yasaklanması istenen ya da yasaklanan kitapların, uzun yıllardır listeyi dolduran klasikler yerine artık modern zaman kitapları olması dikkat çekiyor.

İşte 2010 yılında ABD’de en çok yasaklanması istenen kitaplar:

1 – “And Tango Makes Three”

Yazar: Peter Parnell ve Justin Richardson

Central Park Hayvanat Bahçesindeki iki erkek penguenin bir civcivi beraber yetiştirme hikayelerini anlatan bu kitap tam 5 yıldır aralıksız, kütüphane ve okullarda yasaklanması en çok istenen ya da yasaklanan kitap.

İddia: Eşcinsellik propagandası ve yaş grubuna uygun olmaması…

 

2 – “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian”

Yazarı: Sherman Alexie

İddia: Saldırgan üslup, ırkçılık, yaş grubuna uygun olmayan seksüel kelimeler.

 

3 – “Brave New World”

Yazarı: Aldous Huxley

1932 yılında yayınlandığında İrlanda’da yasaklandı. Huxley’in kara ütopyası bugün bile tartışma yaratmaya devam ediyor.

İddia: Saldırgan üslup, ırkçı ve cinsel tabirler

 

4 – “Crank”

Yazarı: Ellen Hopkins

İddia: Meth adlı uyuşturucuya bağımlı hale gelmiş bir ergen gencin hikayesi. Uyuşturucu, saldırgan üslup ve cinsel tabir iddialarıyla yasaklanıyor ya da yasaklanması isteniyor.

 

5 – “The Hunger Games”

Yazarı: Suzanne Collins

Ergen gençlere yönelik çok satan kitaplarıyla biliniyor Collins. Bu kitapta,  çocukların ölümcül yarışmalarda yarışmaya zorlandığı bir geleceği anlatıyor. Kitabın, uygunsuz bir üsluba ve cinsel tabirlere sahip olduğu iddia ediliyor.

 

6 – “Lush”

Yazarı: Natasha Friend

Babasının alkol bağımlılığıyla mücadele eden bir gencin öyküsünü anlatan kitap, cinsel tabirler, saldırgan üslup, yaş grubuna hitap etmediği iddialarıyla yasaklanma talebiyle karşılaşıyor.

 

7 – “What My Mother Doesn’t Know”

Yazarı: Sonya Sones

Genç bir kızın ergenlik çağından gençliğe geçiş sorunlarını anlatan kitap, seksizm, cinsel içerik ve önerildiği yaş grubuna uygunsuzluğu iddialarıyla yasak taleplerine hedef oluyor.

 

8 – “Nickel and Dimed: On (Not) Getting By In America”

Yazarı: Barbara Ehrenreich

Gazeteci Ehrenreich’in, ABD’de asgari ücretle yaşamanın ne olduğunu anlatan kitabı, politik içerik, saldırgan üslup ve dini gerekçelerle yasak talepleriyle yüzleşiyor.

 

9 – “Revolutionary Voices”  

Editör: Amy Sonnie

Bir grup genç eşcinselin yadığı hikayelerden oluşan bu kitap, eşcinselliği anlattığı ve cinsel içeriği nedeniyle yasaklanması en çok istenen kitaplar arasında.

 

10 – “Twilight”

Yazarı: Stephenie Meyer

Genç kızlara yönelik kitaplarıyla bilinen Meyer’in bu kitabı, bir vampire aşık olan genç bir kızın öyküsü. Geçen yıl yasaklanması en çok istenen kitap listesinde 5’nci sıradayken bu yıl 10’nculuğa düştü.