Skip to content
Menu

ABD’ye Meksika mutfağını sevdiren Chipotle şimdi de Uzakdoğu mutfağı zinciri başlattı

18 yıl önce Denver'da ilk şubesini açtığı Chipotle'ı dünya markasına dönüştüren 46 yaşındaki Ells (sağ üstte), yeni zinciri ShopHouse'dan da umutlu

AMERİKA BÜLTENİ

(2 Ekim 2011)

ABD’de Meksika mutfağına karşı olan önyargıyı kırarak bütün ülkeye Meksika mutfağını sevdiren Chipotle fast-food zinciri, şimdi de uzakdoğu mutfağını ABD’de kitleselleştirmeyi hedefliyor. Chipotle, bu çerçevede güneydoğu asya mutfağı konseptinde yiyecekler sunan ‘’ShopHouse’’ adlı zincirinin ilk şubesini ABD başkentinde geçtiğimiz günlerde açtı. Washington DC’deki Dupont Circle’da açılan ShopHouse’un daha henüz reklam kampanyasını bile başlatmadan gördüğü ilgi, zincirin sahiplerinin beklentisini büyüttü. Şimdi herke 18 yıl önce Denver’da kurduğu ilk Chipotle’ı ABD’nin en hızlı büyüyen fast-food zinciri haline getirmeyi başaran 46 yaşındaki Steve Ells’ın yeni konseptinde de aynı başarıyı yakalayıp yakalayamacağını merak ediyor. Steve Ells, aynı anda iki restoran konseptiyle zincir restoran piyasasında yer alan ilk girişimci olma ünvanına da sahip oldu.

Morgan Stanley analisti John Glass, Chipotle’ın yükselişini Starbucks’ın yükselişine benzeterek, ‘’Amerikan halkının Meksika yemeklerine bakışını değiştirdiler. ShopHouse da uzakdoğu yemeklerine bakışı değiştirebilir’’ yorumu yapıyor.

Chipotle’ın CEO’su Steve Ells da, başarılarını, firmalarının, müşterisine, çalışanlarına, çiftçilere ve hayvanlara saygısının rol oynadığını dile getiriyor.

ShopHouse zincirinde deChipotle’da olduğu gibi tüm gıdaların organik ve doğal olacağı ve etlerin de hiçbir antibiyotik ya da hormon içermediği dile getiriliyor.

Klasik ‘Chinese take out’lardan farklı

ShopHouse, ABD’de büyük şehirlerde yaygın klasik ‘Chinese take out’lardan farklı bir menüye sahip. ‘’Sweet-and-sour’’, ‘’wonton soup’’ ya da ‘’chow mein’’ gibi ürünler yok menude. Ortalama olarak 7 dolara sunulan alternatifler basit ve kısa bir menu oluşturuyor. Genellikle bir et çeşidi, sandviç ya da tabak alternatifiyle ve uzakdoğuya özgür salata çeşitleriyle beraber sunuluyor. Ells, konsepti, geçen yıl boyunca Bangkok, Singapur, Kuala Lumpur, Malezya ve Vietnam’a düzenledikleri geziler sonucunda oluşturduklarını ifade ediyor.

Piyasalarda Chipotle fırtınası

Öte yandan ünlü restoran zincirinin piyasalardaki başarısı da dikkat çekiyor. Şirketin 2006 yılında halka açıldığı gün 26 dolar olan hisseleri geçen hafta içinde, 314 dolardan kapanmadan önce 346 dolara kadar çıktı. 2005 yılında 628 milyon dolar olan yıllık cirosu ise 2010 yılında 1,8 milyar dolara ulaştı. 2005 yılında 80 olan restoran sayısı ise bugün 1200’ü geçmiş durumda.

Chipotle’ın bu yıl sonuna kadar ABD’de 145 restoran daha açacağı belirtiliyor. Ve ABD’de hala 3000 bin restoran daha açabilecekleri alan var. Zincirin henüz çok az sayıda olan yurtdışı şubelerinde ise patlama yaşanabileceğine de dikkat çekiliyor.