AMERİKA BÜLTENi (16 Ekim 2011)
(FOTOĞRAFLAR: İslam Doğru, Cemal T. Demir / Amerika Bülteni)
17 Eylül günü Manhattan’da 100 kişi ile başlayan bir protesto, birinci ayında yüzbinlerin katıldığı küresel bir eyleme dönüştü. Gösterileri örgütleyenlere göre, beş kıtadaki 82 ülkenin 1500’ü aşkın kentinde protesto yürüyüşleri yapıldı. Avustralya’dan Yeni Zelanda’ya, Hong Kong’dan Londra’ya, Roma’dan Toronto’ya, Los Angeles’tan Mexico City’e kadar birçok değişik ülke ve şehir, Wall Street işgalcilerine destek ve küresel bankaların krizdeki rollerine dikkat çekmek için yapılan gösterilere sahne oldu. Londra’da binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşünün sürpriz bir konuşmacısı vardı. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, ‘’Bu hareket yasaları ihlal hareketi değil, yasaların icrasını isteme hareketidir ’’ diye konuşarak, ‘’biz Kahire’den Londra’ya bir hareketin parçasıyız’’ dedi. Öte yandan en kalabalık gösterilerden birine sahne olan Roma’da maskeli bir grubun çıkardığı taşkınlıkla ve şiddet olayları gösterilere gölge düşürdü. Maskeli gruba barışçıl çekilde protestolarını yapan İtalyanlar da tepki gösterdi.
Küresel gösterilere ilham kaynağı olan New York’ta ise sabah saatlerinden itibaren değişik gösteriler yapılırken, akşam saatlerinde şehrin kalbi Times Square’de bir araya gelen 20 bin göterici, şarkılarla ve sloganlarla Wall Street’i protesto etti(FOTO GALERİ HABERİN ÜSTÜNDE).
Sabah saatlerinde Zuccotti Park çevresinde Chase Bank şubesine bir yürüyüş yapılırken, öğle saatlerinde Washington Square Park’ta bir araya gelen bazı gruplar, buradan Times Square’e yürüyüşe geçti.
Binlerce gösterici, yaklaşık 40 blok boyunca Altıncı Cadde’nin iki kaldırımından sloganlar atarak şarkılar söyleyerek yürüdüler. Polis her iki kaldırımdaki grupları da tek sıra halinde takip ederek protestoların Altıncı Cadde’nin trafiğini etkilemesine engel olmaya çalıştı. Güzergah boyunca onlarca kişi taşkınlık çıkardığı ya da yasaklanmış alanlara girmeye çalıştığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.
Herald Square’den ve Macy’s’in önünde yürüyen binlerce kişi, daha sonra Altıncı Cadde ile 42’nci Sokak’ın köşesindeki Bank of America Tower’ın önünden geçti. Bu sırada New York polisi bankanın genel merkez binası önünde adeta etten duvar ördü ve barikatlar kurdu. Grup daha sonra Times Square’de toplanan diğer gruplara katıldı. Ancak polisin, farklı yönlerden alana gelen gerupların birleşmesini barikatlarla engellemesi ve Times Square’i trafiğe kapatmaması nedeniyle zaman zaman göstericiler ile polis arasında gerginlikler yaşandı. 46’ncı Sokak başındaki gösterici grubunun barikatları geçme girişimi atlı polislerin sokak girişine gelmesiyle başarısız oldu.
Saat 20:30 sıralarında Times Square’den ayrılan gruplar, Washington Square’de ‘’Genel Meclis’’ toplantısı gerçekleştirdi.
Michael Moore’dan Amerika Bülteni’ne özel açıklama
Oscar ödüllü belgesel yönetmeni Michael Moore da Cumartesi akşamı Times Square’de gösteriye katılanlar arasındaydı. Moore, yaklaşık 1 saat kadar protestoyu izledi. Polislere neden barikat kurduklarını soran Moore, göstericilerin barışçı olduklarına dikkat çekerek, bir araya gelmelerine izin vermeleri gerektiğini söyledi. Moore, kendisine eşlik eden bir gösteri liderinden tutuklananlar hakkında bilgiler aldı. Bir yandan anı anına iPhone’undan Twitter hesabına gösteri ile ilgili Twit’ler yazan Moore, bu sırada Amerika Bülteni’ne özel açıklamada bulundu. Ünlü yönetmen, ‘’Wall Street protestosunun küresel eyleme dönüşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?’’ sorumuza şu cevabı verdi: ‘’Dünyanın yüzde 1’i yüzde 99’un geleceğini çalıyor. İnsanların buna bir dur demesi gerek’’. Moore daha sonra iPhone ile polislerin göstericileri engellemesini çekti. Bu sırada karşı kaldırımdan bir protestocunun ‘’Michael Moore is watching!’’ diye bağırdığı duyuldu. Ünlü yönetmen, ‘Big Brother’a gönderme yapan bu şakaya kahkahalarla güldü.
Times Square 31 Aralık gecesi gibiydi
New York’un dünyaca ünlü meydanının, her sene yılbaşı gecesi dolduğu gibi bir kalabalığa sahne olması göstericilerin, 10’dan geriye sayarak sonra ‘’İyi yıllar’’ diyerek birbirlerine sarılmalarına neden oldu. Her Cumartesi akşamı olduğu gibi Broadway şovlarına yetişmeye çalışanlar, turistler ve göstericilerin içiçe geçmesi New York’un kalbinde büyük bir karmaşaya neden oldu.
New York Polis müdürü, protestocuların gözdesi
Öte yandan New York Polis Departmanı (NYPD) başında olan Joseph Esposito ile göstericiler arasındaki ‘’iyi kimya’’ Times Square’deki gösteride de bir kez daha ortaya çıktı. Wall Street protestolarının bugüne kadar şiddete dönüşmemesinden New York eminiyetinin iki numaralı ismi olan Esposito’nun göstericilere karşı polis şiddetine izin vermeyen tavrı önemli rol oynadı. Cumartesi akşamı da bazı polisler ile göstericiler arasında gerginlik oluşunca hemen olay yerine koşan polis şefi, bir eli ile polis memurlarını diğer eliyle de göstericileri durdurarak ortamı yatıştırdı. Göstericiler bu arada ‘’Esposito! Esposito!’’ diye Emniyet Müdürüne tezhüratta bulundular. Barikatı aşmak isteyen grubun yanına geri dönen Esposito’ya göstericiler, tek istediklerinin yolun karşısına geçip diğer grupla birleşmek olduklarını söylediler. Esposito, OcuupyWallStreet’te konuşmacıların konuşmaya başladıkları anda söylemeleri gelenek olan ‘’Mike Check’’ diye bağırınca yüzlerce kişiyi kahkahaya boğdu ve ortamın daha da yumuşamasına neden oldu.
Amerika çapında gösteriler
Wall Street gösterileri Kuzey Amerika’nın birçok şehrinde de hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Mississippi eyaletinin Jackson şehrinde olduğu gibi 50 kişilik gösteriler de var, Pennsylvania eyaletinin Pitssburgh şehrinde olduğu gibi 2000 kişilik gösteriler de…
ABD başkenti Washington DC’de National Mall’da yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı bir gösteri yapıldı. Los Angeles şehir merkezinde ise 5 bin kişi belediye binasına yürüdü. Miami’de 1000 kişi yürürken, Orlando’da da 1500 kişinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Detroit’in Grand Circus adlı parkında 200 kişi gecelerken, Denver şehir merkezinde 1000 kadar kişi yürüdü. Massachusetts valisi Deval Patrick, Boston şehir merkezindeki göstericileri ziyaret ederek bir süre görüştü.