Skip to content
Menu

Manhattan’da ortalama kiralık ev fiyatı rekor seviyeye ulaştı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2011)

New York’ta ortalama kira fiyatları, emlak piyasasındaki krizden sonra 3 yıldır sadece yükselmekle kalmadı, şimdilerde 2007 yılındaki rekor yüksekliğini de geçti. New York Times gazetesinde yer alan habere göre, özellikle Manhattan’da ev arayan kiracılar için zorlu günler yeniden başlamış durumda. Manhattan’ın en büyük kiralık ev emlak ağlarından biri olan Citi Habitats yetkilisi, kiracıların artık ev bakmaya geldikleri gün, gerekli evraklarını hazır tutmaları, aynı gün ilk ve son kira ile emlakçı komisyonunu kapsayan binlerce doları ödeyebilecek durumda olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü kiralık ilanı çıkan evler oldukça kısa sürede tutuluyor.

Manhattan’daki kiralık ev ortalama kira fiyatı ise Eylül ayı itibarı ile 3331 dolara yükselmiş durumda.

Uzmanlar Manhattan’da kiralık ev fiyatlarında yaşanan büyük artışın nedeninin, şehirde yüzde 1.83 seviyesinde olan boş ev oranının yüzde 1’e kadar düşmesi ve ufukta yeni bir artışın gözükmemesi olduğunu belirtiyor. Şehirde 5000 civarında kiracısı olan 18 apartman kompleksini yöneten Related adlı ulusal emlak firmasının genel müdürü Daria Salusbury,  son bir yılda kira piyasasının güçlendikçe güçlendiğini ifade ederek, ‘’Son birkaç ayda 2007’deki kira fiyatlarımızı geçtik’’ diye konuşuyor.

Fiyatlar Manhattan’ın her tarafında ve her türlü apartman dairesi için yükseliyor. Greenwich Village, TriBeCa ve SoHo gibi genel olarak kira piyasası her zaman güçlü semtlerde bile kira fiyatları 2008 yılından beri yüzde 13 yükselmiş durumda. Harlem’de bile kira fiyatları yüzde 13 oranında yükseldi.

TriBeCa’da kapıcılı apartmanda 1 oda 1 salon dairenin ortalama kira fiyatı 4635 dolara yükseldi. Geçen yıl aynı dairenin fiyatı 3937 dolardı. Harlem’deki benzeri dairenin kira ortalaması da geçen yıl 1786 dolar iken bu yıl 2398 dolara yükselmiş durumda.

New York Times’a konuşan emlakçılar özellikle 2 ve daha fazla odası olan geniş evlere talebin özellikle yüksek olduğunu belirtiyor. Manhattan’da kapıcısı olmayan bir apartmanda 2 odalı bir evin ortalama kira fiyatı 4137 dolara yükselmiş durumda. Kapıcılı binalarda ise bu aylık kira bedeli 5857 dolar civarında.

New York Üniversitesinden emlak uzmanı Pamela Hannigan, tarihi seyir içinde kira artışının daha çok insanı kira yerine ev alamaya yönlendirdiğini ve bunun da ev satış piyasasını da güçlendirdiğine dikkat çekerek, ancak bu kez bu döngünün yaşanmadığını vurguluyor. Birkaç yıl önce kolaylıkla ev alabilecek birçok kişi, yeni mortgage ve kredi standartlarına uygun bulunmaması nedeniyle ev alamıyor.