Skip to content
Menu

Güneş enerjisinin gelecekteki en büyük kaynağı Everest Dağı mı olacak?

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ekim 2011)

Bugüne kadar güneş enerjisi için en ideal yerler hep güneşten kavrulan çöller olarak düşünüldü. Ancak Japonya’da son yapılan araştırmalar, bunun tam tersinin gerçek olduğunu savunuyor: Everest Dağı gibi güneş gören yüksek ve soğuk yerler güneş enerjisi depolamak için en verimli alanlar. Bu haber hiç şüphesiz önemli bir kısmı güneş gören yüksek dağlara sahip Türkiye için de dikkat çekici.

Japonya Ulusal Endüstriyel Bilimler Enstitüsü’nden Takashi Oozeki ve Yutaka Genchi,  Environmental Science & Technology dergisinde yayınlanan araştırmalarında, dünyanın en yüksek dağının da olduğu Himalayaların dev bir enerji kaynağı olabileceğine dikkat çekerek, Güney Amerika’nın And Dağları ile Antarktika’yı da güneş enerjisi için en ideal bölgeler olarak tespit ettiler.

Neden Everest gibi dağlar?

İki faktör rol oynuyor. Araştırma, atmosferin incelmesinden dolayı yüksek noktalarda güneş ışıklarına daha doğrudan maruz kalıyor. İkincisi soğuk hava, güneş ışığını kullanılabilir elektirğe çeviren fotovoltaik güneş ışınlarının etkinliğini artırıyor.

Peki bu yüksekliğin kendisi enerji üretimi için zorluk değil mi?

Evet, Everest’in tepesine güneş enerjisi üretim santralı kurmak piknik değil. Tesisi kurmak, üretim yapmak ve enerjiyi transfer etmek Himalayalarda da, And dağlarında da ciddi bir zorluk. Üstelik güneş enerjisi çoğu yerel yönetim için daha ekonomik olacağı için tercih edilen bir kaynakken, bu derece zorlu ve pahalı yatırım cazip gelmeyebilir.

Peki hala kim yapar bunu?

Hiç şüphesiz bilimadamlarının istediği şartlara uyan Antarktika’da kimse yapmak istemez. Hem pek kimse yaşamıyor orda hem de yılın zaten 6 ayı karanlık. Ama, büyük bir enerji açlığı yaşayan dünyanın iki en kalabalık ülkesi Hindistan ve Çin, bu habere özel dikkat gösterecektir. Everest’ten elde edilebeilecek nerjinin büyüklüğü ikisini de bu zorlu yatırımı yapmaya sevkeder.