Skip to content
Menu

Herman Cain’in sırası geçti; Cumhuriyetçi Partide ayın yıldızı Newt Gingrich!

Newt Gingrich, aynı konulara taban tabana zıt yaklaşımlarıyla biliniyor. Analistlerin en çok sorduğu sorulardan biri 'hangi Newt Gingrich?'

AMERİKA BÜLTENİ (15 Kasım 2011)

Cumhuriyetçi Partideki adaylık yarışı, ana okullarındaki ‘sıra sende’ oyununa dönmüş durumda. Öyle görünüyor ki, Herman Cain de Cumhuriyetçi Part içindeki 2012 başkan adaylığı yarışında, muhafazakar tabanın,  ’ayın popüler adayı olma’ sırasını savdı. Muhafazakar tabanın yeni umudu Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich.

İlk baharda muhafazakar tabanın yıldızı Donald Trump oldu. Obama’nın Amerikalılığını sorgulayan çıkışlarıyla başkanlık yarışına katılmak için zemin yoklayan Trump daha sonra gözden düştü.

Iowa Aday Yoklaması (Iowa Straw Poll) sırasında anketlerde ilk sıraya yükselen ve medyanın neredeyse partinin adayıymış gibi sunduğu Michele Bachmann ise, şu anda anketlerde ilk beşe girmekte bile zorlanıyor. Muhafazakar taban ise Texas Valisi Rick Perry’nin yarışa girmesiyle, bir hafta içinde desteğini Bachmann’dan çekerek Perry’e yönlendirerek, onu parti içi yarışın lideri yapmıştı.

Perry’nin saltanatı ise Eylül ayında Florida’da düzenenlenen iki açıkoturuma kadar sürdü. Açıkoturumlardaki kötü performansı, göçmenlik konusundaki yumuşak duruşu, parti tabanını yeniden arayışa sürükledi.

New Jersey Valisi Chris Christie’nin aday olacağı heyecanıyla 2 hafta geçiren Cumhuriyetçiler, Christie’nin fazla liberal olduğunun ortaya çıkması ve aşırı kilolarının sorun oluşturacağının anlaşılmasıyla yeniden arayışa başladı.

İşte, Haziran ayından beri aday olmasına rağmen bir türlü dikkatleri üzerine çekemeyen Herman Cain, o boşluk anında yapılan Florida aday yoklaması öncesi açıkoturumda yaptığı net çıkışlarla, ‘kerhen popüler aday’ statüsü kazandı.

Cain’in son olarak New Hampshire’da yapılan açıkoturumda, 9-9-9 diye formüle ettiği ‘’yüzde 9 satış vergisi, yüzde 9 gelir vergisi, yüzde 9 şirket vergisi’’ planı, rakiplerinin şaka yollu küçümsemelerine hedef oldu.

Açıkoturumda Jon Huntsman, Herman Cain’in Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su olmasına atıfla, 9-9-9’u ilk duyduğunda, ‘’pizza kampanya fiyatı’’ sandığını söyleyerek iğnelerken, Bachmann ise, ‘’ 9-9-9’u ters çevirirseniz 666 olur. Şeytan ayrıntıda gizlidir’’ şeklinde takıldı.

Newt Gingrich’in de bagajı dolu

Rick Perry ve Cain’in skandallar ve gaflarla iyica sarsılan imajı ile yeni arayışa başlayan muhafazakar taban, Mitt Romney’e alternatif olarak bu kez Newt Gingrich’e yöneliyor. Ancak anketlerde hızla yükselen Gingrich’in de bagajı skandallarla ve gaflarla dolu. Eşi kanserle mücadele ederken, metresi ile evlenmek için eşini boşayan Gingrich daha sonra ondan da boşanarak kendisi için çalışan asistanlarından biriyle evlenmişti.

Hangi Gingrich gerçek?

Bill Clinton’un başkanlığının son iki yılında Temsilciler Meclisi başkanı olarak, Monica Lewinsky skandalı sırasında, toplumun ahlakı bozuluyor gerekçesiyle Başkan Clinton’un azli için verdiği mücadele ile bilinen Gingrich, 10 yıl sonra yaptığı itirafta o günlerde eşini aldattığını kabul etmişti. Gingrich, Başkan Obama’nın da, ‘anti kolonyalist Kenyalı bilinçaltının etkisi altında olduğunu’ iddia ederek bir başka tartışmaya neden olmuştu.

Gingrich, geçen yıl boyunca Libya’ya karşı operasyonlar sırasındaki zikzaklarıyla da medyada alay konusu olmuştu. Henüz NATO operasyonu başlamadan önce, başkan olsaydı Libya’ya karşı agresif bir tutum almaktan çekinmeyeceğini, Kaddfi’den kurtulmak için bir fırsat olduğu için askeri müdahalede bulunacağını açıklayan Gingrich, sonraki günlerde de Obama’yı pasiflikle eleştirdi.

Ancak ABD füzeleri Libya’yı vurmaya başladığı andan itibaren de Gingrich bu kez Obama’yı oportunist amtörlükle suçladı ve askeri operasyonu kınadı. ‘’Ben olsam işgal etmezdim’ dedi.

En istikrarlı iki aday Romney ve Paul ama…

Parti içi yarışta, şu ana kadar anketlerde en istikrarlı aday Mitt Romney ve Ron Paul. Genel olarak ya liderlik ya da ikincilik sırasında bulunan Romney, yüzde 20-25 arasında sabit desteğe sahip. Ayrıca, Cumhuriyetçi Parti müesses nizamının ve genel merkezinin de adayı olduğu herkesin bildiği bir sır. 2008’deki yarışta Rudy Giuliani ile beraber partinin en şahin adayı olan Romney’nin mevcut 8 adayın en ılımlısı olarak kalması ise partinin son 4 yılda ne kadar aşırı sağa savrulduğunun en çarpıcı göstergesi. Birçok analiste göre, başka aday çıkmazsa, mevcut tabloda Cumhuriyetçi Parti Romney’e mahkum. Ancak onun da Mormon olması, muhafazakar tabanda açıktan olmasa da bir sorun oluşturuyor.

Ron Paul ise, parti içi yarışta en özgün politikaları savunan kişi. Ancak, FED’i, Pentagon’u, Eğitim Bakanlığını ortadan kaldırma politikaları hala ana akım için marjinal vaatler olarak kalmaya devam ediyor.

Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın şu anda en büyük kazananı ise hiç şüphesiz Barack Obama. Bağımsız ve ılımlı Demokratların oyunu çekebilecek bir Cumhuriyetçi adayın olmaması, her şeye rağmen Obama’yı bağımsız seçmenler için 2012’nin  ‘kerhen’ en makul tercihi yapıyor.