Skip to content
Menu

Wall Street işgal hareketinin ‘eylem günü’: Onbinler sokaklarda, yüzlerce gözaltı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Kasım 2011)

17 Eylül 2011 günü finans dünyasının tam kalbinde yer alan Zuccott Park’a kamp kuran Wall Street’i işgal et hareketinin ikinci ayında, başta New York olmak üzere onlarca değişik şehirde ‘’uluslararası eylem günü’’ protestoları düzenlendi. Eylemin kalbi olan Zuccotti Park’tan tahliyesinden iki gün sonra, hareketin ABD’nin birçok şehrinde ve yer kürenin birçok önemli merkezinde gerçekleştirdiği gösterilere onbinlerce kişi katılırken, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

New York’ta sabahın erken saatlerinde New York Borsası binasına bin kadar gösterici, borsanın işleme başlamasını engellemeye çalıştı. “Whose street? Our street!” diye sloganlar atan grup, Wall Street simsarlarının işe gelmesine engel olmaya çalıştı. Ancak New York polisi aldığı önlemlerle göstericilerin bu isteğini gerçekleştirmesine izin vermedi. Bu sırada yaşanan arbedede 7 polis memuru ve 10 gösterici yaralanırken, 177 kişi gözaltına alındı. Öğle saatlerinde New York’un beş bölgesindeki onlarca metro istasyonunda işgal eylemi yapan binlerce kişi daha sonra metro trenleriyle Brooklyn Köprüsünü’nün Manhattan ayağı yakınlarındaki Foley Square’de toplandı. Buradan Brooklyn Köprüsüne yürüyen onbinlerce kişi, New York polisinin Zuccotti Park’tan tasfiye ettiği kütüphaneyi köprüye kurarak, her akşam 19:30’da olduğu gibi Genel Kurul toplantısı yaptı. Bu sırada yaya yolunun dışına çıkan bazı göstericiler gözaltına alındı.

New York emniyet müdürlüğü, gün boyunca 300’den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gösterilere, sendikalar ve öğrenci dernekleri de destek verdi. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ‘’Adil olmak gerekirse, göstericilerin büyük çoğunluğu sorumlulukla hareket etti. Çok az bir kısmı taşkınlık yaptı’’ dedi. İşgal eylemcileri 1 Ekim günü yine Brooklyn köprüsüne çıktıklarında 700’ü tutuklanmıştı. Ancak bu kez polis, göstericilere izin verdi ve nazik şekilde yay yolu dışına çıkmamalarını istedi. Göstericilerinden bu isteğe uyması yürüyüşü bir festivale çevirdi. Köprüden geçen araçlar da kornalar çalarak, eyleme destek verdi.

Kendilerini, Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in ABD’nin yüzde 1’i ülke servetinin yüzde 40’ına sahip tespitinden ilham alarak ‘’yüzde 99’’ olarak tanımlayan göstericiler, ABD dışında, Londra, Tokyo, Sydney, Roma, Toronto gibi şehirlerde de gösteriler düzenledi.

 

CHICAGO:

Chicago Borsasına yürüyen binlerce kişi LaSalle Street Bridge’i trafiğe kapatarak, “Banks got bailed out! We got sold out!” sloganları attı. Chicago polisi 40 kişiyi gözaltına aldı.

 

WASHINGTON DC

Washington DC’de Beyaz Saray’ın hemen yakınlarında toplanan yüzlerce gösterici, lobicilerin sokağı olarak bilinen K Street’e yürüyerek, “We are the 99 per cent” sloganları attı.

 

PHILADELPHIA

City Hall yakınlarınd akamp kuran protestocular, Market Street’e yürüdü. Polis yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle 23 kişiyi tutukladı.

 

LOS ANGELES

500’ü aşkın kişi bankalar aleyhine sloganlar atarak yürüdü. 23 kişi gözaltına alındı.

 

DALLAS

Polis, işgal eylemcilerinin kampını zorla boşalttı. 20 kadar eylemciyi tutukladı.

 

PORTLAND

Oregon eyaletinin Portland şehrinde köprüyü trafiğe kapatan göstericilerden 20’si tutuklandı.

 

ALBANY

New York eyaletinin başkenti Albany’deki göstericilere, Rochester ve Buffalo şehirlerinden otobüslerle gelen 200 kişi de katıldı.