Skip to content
Menu

Amerikalılar pazar günü ne yapar? İşte Twitter’a göre yaygın Pazar günü rutinleri

AMERİKA BÜLTENİ (4 Aralık 2011)

Amerikalılar Pazar günleri genellikle ne yapıyor? New York Times gazetesi iki hafta kadar önce bunu merak etti ve okurlarından Twitter üzerinden pazar günü neler yaptıklarını kendileriyle de paylaşmalarını istedi. Bu çağrıya sadece Amerika’dakiler değil, dünyanın dört bir köşesinden onbinlerce New York Times okuru Twitter üzerinden cevap verdi. NY Times’ın çağrısı üzerine  #SundayRoutine tagiyle cevap yazılan 100 bine yakın Twit ve 1000 civarında Facebook mesajı ortaya ilginç bir Pazar günü istatistiği çıkardı.

Uyananlar: Herkes uyanıyor diyeceksiniz ama Pazar günü uyanması pek bahse değer ki çok sayıda kişi, 140 karakter sınırlı alanında ‘wake up’ , ‘sleep’ gibi kelimelere de yer ayırabilmiş. ‘Uyanmak’ ve ‘uyku’, tıpkı ‘futbol’, ‘yemek’, ‘seyrediyorum’ gibi en yaygın 10 sözcük arasında.

Ancak herkesin kalkışı bir değil takdir edersiniz. Kimi yataktan yorgun ve isteksiz kalkıyor kimi ise şehvet ve tutkuyla. Bir yandan bebeğini doyururken bir yandan Twit yazan da var, yatağında ‘doberman’ıyla sabah kahvaltısı yapan da…

 

Akşamdan kalanlar: Oldukça fazla sayıda kişi, Cumartesi gecesi içkiyi fazla kaçırdığı için, Pazarın ilk yarısını içki mahmurluğundan kurtulmaya çalışmakla geçiriyor. 500’den fazla Twit, akşamdan kalma (hangover) olduğunu belirtiyor.

 

Üstün güce tapanlar: Pazar gününü ‘üstün bir güce’ adayanlar en büyük çoğunluğu oluşturuyor. Kimileri için bu üstün güç futbol, kimileri için Kilise, kimileri için de patron. ‘Football’ kelimesini tam 9000 kişi kullanıyor. 6000 kişi ‘church’ kelimesini 900 kişi de ‘God’ kelimesini kullanıyor. Bir başka Amerikan dini olan iş hayatından (work) pazar günü de bahsedenler ise 4000 kişi. Epey sayıda Amerikalının pazar gününü ödevler de meşgul ediyor. Ev ödevinden 8000 kişi bahsediyor.

 

Ev hayvanları: En başta da köpekler. Herkes bilir ki Amerikalılar köpeklerine hasta. Köpeğiyle, kedisiyle, kuşuyla ilgili işler yapmakta olduğunu Twit yazanların sayısı onbinleri buluyor.

 

Sarhoşlar: Pazar günü öğle saatlerinden itibaren sayıları artıyor. Çoğunlukla Pazartesi erken kalkmak zorunda olmayanlar.

 

Acı gerçekçiler: Bunlar da Pazartesi sendromu yaşayanlar. 2200 kişi, gözleri saatlerde Pazartesinin korkunç bir hızla yaklaşmasının dehşetini yaşıyor. Junmyung Yang adlı okuyucu bu kitlenin hislerine tercüman oluyor: “Watching TV. 1hr 23mins left to Monday… OMG.”