Skip to content
Menu

Senato, Obama’nın yeni oluşturduğu federal kuruma başkan atamasını engelledi

AMERİKA BÜLTENİ (8 Aralık 2011)

Amerikan Senatosu, ABD Başkanı Barack Obama’nın kritik bir üst düzey atamasını engelledi. Obama yönetiminin yeni oluşturduğu Tüketici Finansal Koruma Bürosu’na karşı olan Cumhuriyetçi Senatörler, Obama’nın bu büronun başına atadığı Richard Cordray’ın atamasını onaylamayarak, göreve başlamasına engel oldular. Obama ise, Senato tatile girdikten sonra, ‘’Başkana tatilde tek imza ile atama izni veren Anayasal yetkiye’’ dayanarak atamayı yapacağının sinyalini verdi. ‘’Recess Appointment’’ denen bu atama yöntemiyle atanan federal yöneticiler, bir sonraki dönemin sonunda Senato yeniden durumlarını onaylayıncaya kadar geçici olarak göreve başlıyor.

Senato’da Cordray’ın ataması için yapılan oylamada 53 senatör evet oyu verirken, 45 senatör atamaya karşı çıktı. Prosedür gereği 60 senatörün oyu gerekiyordu.  Massachusetts’in Cumhuriyetçi senatörü Scott Brown, Demokratlarla beraber hareket eden tek Cumhuriyetçi oldu. Cumhuriyetçiler, bu büroda istedikleri değişiklikler yapılıncaya kadar her türlü atamaya karşı çıkacaklarını ilan etmişti.

Hazine Bakan yardımcısı Neal Wolin, hafta başında yaptığı açıklamada, kurumun bir yöneticisi olmadığı için, öğrenci kredisi veren kurumlar ile diğer kredi veren banka dışı kurumların denetlenemediğini kaydetmişti. Büro, tüketicileri, kredi veren kişi ve kurumlara karşı haklarını korumak için oluşturuldu.