Skip to content
Menu

Amerikalıların yüzde 54’üne göre Obama yeniden seçilmeyi haketmiyor

AMERİKA BÜLTENİ (9 Aralık 2011)

Obama’nın kaderini belirleyecek seçime 333 gün kaldı. Günlerin sayısı azalırken, işini zorlaştıracak rakamlar büyüyor. CBS televizyonunca yapılan son ankete göre Obama’nın işini iyi yaptığı yönündeki halk desteği yüzde 44’e düştü. Bu özellikle endişe verici çünkü Harry Truman’dan beri seçimden önceki sene halk desteği yüzde 48’in altına düşen hiçbir ABD başkanı ikinci kez seçilemedi. Anketin en çarpıcı sorusu ise Obama’nın yeniden seçilmeyi hakedip etmediğiydi… Amerikalıların yarısından fazlası yüzde 54, Obama’nın ikinci kez seçilmeyi haketmediğini düşünüyor.

Obama: Fırtınada kaptandan memnuniyetsizlik normal

Anketin açıklandığı gün CBS’in 60 Minutes programına konuk olan Obama, Pazar akşamı yayınlanacak röportajında, kendisini fırtınada gemisini yüzdürmeye çalışan kaptana benzetti:

‘’Bizim gemiyi ne kadar yüzdürdüğümüz önemli olmaksızın, gemi sağa sola yalpaladığı için yolcuların midesi bulanacak. Böyle bir anda onlara ‘yolculuktan memnun musunuz’ diye sorsanız elbette ahyır diyecekler. Kaptanın işini iyi yaptığını düşünüp düşünmediklerini sorsanız, iyi kaptan bizi fırtınasız denizlere çıkarırdı diyecekler. Ben havayı fırtınayı kontrol edemem. Ben sadece insanların hayat zorluklarını değiştirebilecek politikalar oluşturabilirim’’

”Aşırı vaatte bulunmadım”

60 Minutes programının sunucusu Steve Kroft’ın, ‘’Aşırı vaatte bulunduğunuzu düşünüyor musunuz? Bu işin bu kadar zorlu olacağını tahmin etmediniz mi?’’ sorusuna ise Obama şu karşılığı verdi:

‘’Aşırı vaatte bulunmadım. Ve bu işin ne kadar zorlu olacağını biliyordum. Ben her zaman bunun uzun vadeli bir proje olacağını düşündüm. Kısa vadeli olacağına inanmadım. Amerikalıların zorluklar yaşadığını biliyorum. Ama ekonomimiz son 20 yılın yapısal bozukluklarının ceremesini çekiyor. Biraz zaman alacak. Bir yıldan iki yıldan fazla. Bir dönem başkanlıktan ve belki de bir başkandan fazla zaman alacak baız şeylerin düzelmesi’’

Röportaj, CBS’te Pazar akşamı New York saati ile 19:00’da yayınlanacak.