Skip to content
Menu

Gelecek 3 yılın son tam ay tutulması muhteşem görüntülerle gerçekleşti

Ay tutulması, Ay'ı kızıl bir küreye dönüştürdü.

AMERİKA BÜLTENİ

(10 Aralık 2011- 12:41)

Kuzey Amerika’nın Batı kesimlerinde yaşayanlar Cumartesi sabahına muhteşem bir gök festivaliyle başladı. 2014’e kadar son ay tutulması Cumartesi sabahı gerçekleşti. ABD ve Kanada’nın Batısında bu sabah havanın açık olduğu yerlerde yaşayanlar, tam gündoğumu anında doğu ufkunda güneşi, batı ufkunda ise kıpkırmızı ayı aynı anda seyretme şansı buldular.

Normalde ay tutulmasında, güneş, dünya ve ay 180 derecelik bir hatta dizildiği için ay ve güneşi aynı anda görmek zor. Ancak bu kez gerçekleşen atmosferik ışık kırılması sayesinde Batı eyaletlerinde yaşayanlar bu nadir gelen şansı yakaladı.

Atmosferik ışık kırılması, atmosferin bir mercek gibi, gök cisimlerini gerçekte bulundukları konumdan daha yukarıda göstermesi. Örneğin güneş batarken hemen ufuk üstünde gördüğümüzde aslında güneş ufkun üzerinde değil. Batmıştır ancak atmosfer bize onu hala göstermektedir. Aynı şey ay için de geçerli. Hatta bilimadamları, güneş doğarken ayın henüz batmamış gözükmesine isim bile koymuşlar: ‘’Selenelion’’.

NASA açıklamasına göre bu şansın yanı sıra, ‘büyük dolunay’ denilen olay da oluştu. Bu tür zamanlarda ay insanlara normalde olduğundan çok daha büyük görünüyor. NASA bunun astronomic ve psikolojik bir izahının henüz tam bulunamadığını kaydediyor.

Pasifik saatiyle saat 06.05’te en üst seviyesine ulaşan tam tutulma yaklaşık 51 dakika sürdü.

Los Angeles, Phoenix, Denver, Vancouver ve Winnipeg bu şansı yaşayan şehirler arasındaydı. Alaska, Hawaii, Avustralya, Yeni Zelanda, Orta ve Güney Asya da bu tutulmayı seyredebildi.

Bundan sonraki ilk tutulma 15 Nisan 2014’te yaşanacak.

İşte ayın neden kızıla döndüğünün ve nasıl olup da güneşle aynı anda görülebildiğinin bilimsel izahı: