Skip to content
Menu

En zorlu yılını atlatan tarihi St Mark’s Kitapçısı yoluna devam ediyor

AMERİKA BÜLTENİ (14 Aralık 2011)

New Yorklular için kesinlikle sıradan bir kitapçı değil St Mark’s Bookshop. Susan Sontag’ın Annie Leibovitz ile beraber birçok Pazar akşamını geçirdiği, Allen Ginsberg’in Philip Glass ile tanıştığı bu kitapçı, kuşaklar boyunca alternatif kitapların, yazarların karargahı oldu. New York’ta her türlü sol akademik eserin en kolay bulunabileceği (New York’ta kaç kitapçıda ‘anarchism’ diye bir kısım var ki) kitapçı olan St Mark’s Bookshop ile ilgili belki de en ironik detay ise, mülk sahibinin hemen yanıbaşındaki elit üniversitesi Cooper Union olması. Kitapevi adını ise hemen köşesinde kurulduğu sokak ‘St Mark’s Place’ten alıyor.

Cooper Union ile kiracı evsahibi ilişkisi 2011’e kadar sorunsuz yürüdü. Ancak geçtiğimiz yaz, kitapevinin sahipleri Bob Contant ve Terry McCoy, satışların yüzde 35 düşmesiyle derin bir finansal bunalımda olduğunu farkettiler. 9 çalışanın işine son vermek zorunda kaldılar ve Cooper Union’dan kirayı aylık 5,000 dolar indirmesini istediler. Ancak bugüne kadar ABD’nin en elit ‘bedava üniversitesi’ olan Cooper Union da ekonomik sıkıntıları ensesinde hissettiği ve ilk defa öğrencilerinden ücret talep etmeye hazırlandığı için bu talebi kabul etmeyince, kitap evi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ancak dostları St Mark’s kitapçısını yanlız bırakmadı. Michael Moore, Salman Rushdie, Manhattan Borough Başkanı Scott Stringer başta olmak üzere birçok ünlü isim bu anıtsal kitapevini korumak için harekete geçti. 44 bin kişi online dilekçeyi imzalarken, bir o kadar kişi de ekstra kitaplar satın alarak kitapevine destek oldu. Kitapevi Halloween’den itibaren, Paris Review’nün yayın yönetmeni Lorin Stein’den Slovoj Zizek’e kadar birçok ünlü entelektüelin akınına uğradı. St Mark’s Bookshop’ın sonbahar satışları bu kampanyalarla yüzde 15 arttı. Midtown’ın ‘Coliseum’u ve Upper West Side’ın ‘Shakespeare & Co’yu kaybetmesinden sonra Manhattan’ın ruhunu tamamen kaybetme tehlikesi içinde olduğunu düşünen Manhattan boro başkanı Stringer ise, Cooper Union ile kira indirimi için görüşmelere başladı. Ve görüşmeler kasım ayında sonuç verdi, aylık 20,000 dolar olan kira, 17,500 dolara indirildi. Eskiden kalan 7,500 dolar alacaktan da vazgeçildi. St Mark’s Bookshop’ın gelecek 35 yılının garanti altına alındığını açıkladı Stringer.

Tarih olmaktan kılpayı kurtulan St Mark’s Bookshop, 2012’de de tarih yazmaya ve okutmaya devam edecek. Bob Contant, ‘’Ne zaman bir mekanı kaybetsek yumruğumuzu sıkıp üzülüyoruz. Ancak şu yaşananlar gösterdi ki biraz gayretle birşeyleri korumak da mümkün’’.