Skip to content
Menu

ABD ordusu 2 yıl bayatlamayan sandviç üretti

AMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2011)

ABD ordusu Irak’ta çekilirken, ABD içinde uzun süredir mücadele ettiği bir düşmanı yendiğini de açıkladı. Bu düşman, ya da Pentagon’un deyimiyle ‘engel’ bir bakteri. Yiyecekleri bayatlatan ve çürüten bakteri. Amerikan ordusu, bu bakterilere karşı 2 yıl direnebilecek özel bir sandviç üretmeyi başardı.

Tavuk barbekü sandviç nasıl olur da 2 yıl bozulmadan ve yenilebilir kalabilir diyeceksiniz. Sandviçi ordu için geliştiren, Massachusetts Natick’teki ordu ar-ge biriminden gıda mühendisi Michelle Richardson, işin sırrının, gıdadaki pH seviyesi, su hareketi, nemli içerik ve paket içindeki oksijenin karışımının kontrolünde olduğunu belirtiyor.

The Salt’a yaptığı açıklamada Richardson, ‘’Eğer, bakteriyi gıdanın içindeki sürat koşucusu gibi düşünürsek, bütün yaptığımız bu koşucunun hedefine varmasını imkansız kılacak kadar engel koymak’’ diye anlatıyor. Bu engeller, pH seviyesini düşürmek, suyu kullanamayacağı hale getirmek ve bakteriyi oksijensiz bırakacak oksijen yiyici paket…

Richardson’un görev yaptığı askeri laboratuvarlar, çılgın yiyecek projeleriyle de biliniyor. Ancak onların da uymakla yükümlü olduğu bir askeri gıda yönetmeliği (CFD) var. Yiyecekler, göreceli olarak lezzetli olmalı, yemesi kolay olmalı, besleyici olmalı ve uzun süre dayanıklı olmalı. Çünkü askeri bir yiyeceğin üretimi ile savaş bölgesi arasındaki tüketimi arasında en az aylarla ifade edilen bir süre geçiyor.

Ancak Afganistan ve Irak savaşları sırasında bazı özel operasyon birliklerinin, sıcak çatışmalar esnasında gelen yiyecekleri yemeye hazırlama imkanlarının kısıtlı olmasından yakınması arayış başlattı. Çatışma bölgesindeki birliklerin kendilerinden sürekli olarak sandviç istediğini kaydeden Richardson, araştırmalarının ortaya uzun süre bozulmayacak bu cep sandviçlerini çıkardığını ifade ediyor.

Richardson, bakterilerle yeni sıcak temas alanlarını da açıklıyor: Pizza.

‘’Eğer uzun süre bozulmayan pizza üretebilirsek çok mutlu olacağız. Şu anda problem şu ki uzun süre dayanaklı olmasını istediğimizde nemini alıyoruz. Ancak bu kez yeneceği zaman erimeyecek ve bud a pizza deneyimi değil’’