Skip to content
Menu

Bağnazların, Müslümanlarla ilgili TV dizisine tepkisini Jon Stewart fena alaya aldı

AMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2011)

Ünlü komedyen Jon Stewart her seçim döneminde olduğu gibi başladığı ‘’Indecision 2012’’ serisine bir akşamlığına ara vererek politika dışı bir konuyu gündemine taşıdı. Tartışma konusu TLC kanalında yayınlanmaya başlananan ‘’All American Muslims’’ adlı bir reality şov. ABD’de Müslüman nüfusun en yoğun yaşadığı yerleşim birimi olan Michigan eyaletinin Dearborn şehrindeki Lübnanlı Müslüman birkaç ailenin günlük yaşamının birebir anlatıldığı reality şov, ABD’deki bazı bağnaz çevrelerin tepkisine neden oldu.

TLC kanalı adını ‘’The Learning Channel’’ kelimelerinden alan bir eğitim kanalı. Kanal, Amerika’da geniş kesimleri Müslümanların yaşantıları hakkında bilgielndirme amacıyla şova başladı. Ancak, bazı fanatik Evanjelik çevreler, programda ‘terörist ve fundemantalist Müslümanların gösterilmemesini’ eleştirerek, programa verdikleri reklamları kesmeleri için firmalara çağrıda bulundu. Ev malzemeleri satan Lowe’s alışveriş zinciri bu çağrıya uyarak reklamı kesti. Reklamı kesen Kayak ise, tutucu çevrelerin çağrısı üzerine değil, programın çok kalitesiz olduğunu düşündükleri için reklamı kestiklerini açıkladı.

Salı akşamı bu tartışmaları gündemine alan Jon Stewart, boykot kampanyasının başını çeken Florida merkezli Florida Family Assciations’ı alaya aldı. Kanalın adının, ‘the learning channel’ olduğunu hatılatan Stewart, All-American Muslim adlı programın ne kadar sıkıcı olduğunu ve ‘’Müslüman Amerikalıların da geri kalan aptal Amerikalılar gibi yaşadığını’’ gösterdiğini söyledi. Stewart, FFA başkanı David Caton’un, ‘Bu program benm inanç sistemime aykırı’’ sözlerine de takılarak, ‘’Eğitimin amacı zaten budur. İnandığımız şeylerin yerine gerçekleri koymak.