Skip to content
Menu

Pew Araştırması: Dünya nüfusunun üçte biri Hristiyan

AMERİKA BÜLTENİ (19 Aralık 2011)

Washington merkezli Pew Araştırma Merkezinin Pazartesi günü yayınladığı kapsamlı Hıristiyan nüfusu araştırmasına göre bugün dünyada 2.18 milyar Hristiyan var. Yaklaşık 7 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 31.7’sini oluşturan Hıristiyanlar, dünyanın da en yaygın dini topluluğunu oluşturuyor. Yaklaşık 200 ülkede Hristiyan nüfus bulunuyor.

Araştırmayı yapan Pew’in ‘’Forum on Religion & Public Life’’ adlı yan kuruluşu, ‘’dünyada hiçbir kıta ve bölgenin küresel Hristiyanlığın merkezi olduğunu iddia edemiyeceği ve Hıristiyanlığın yüzyıl öncesine göre artık küresel bir dine dönüştüğü’ yorumunda bulundu.

100 yılda Avrupa’dan dünyaya yayıldı

Hristiyan nüfus 20’nci yüzyılın başında da dünya nüfusunun üçte birini oluşturuyordu ancak 1910 yılındaki 600 milyonluk bu nüfusun üçte ikisi Avrupa’da yaşıyordu. Günümüzde ise küreye yayılmış durumda. Hristiyanların yüzde 34’ü Kuzey ve Güney Amerika’da, yüzde 26’sı Avrupa’da, yüzde 23.6’sı Sub-Saharan Afrika’da, yüzde 13.1’i de Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor. Hristiyanların sadece yüzde 0.6’sı Hıristiyanlığın doğduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşıyor.

En kalabalık 3 Hristiyan ülke ABD, Brezilya ve Meksika

Hıristiyanların yüzde 90’ı nüfusunun çoğunluğu Hristiyan olan ülkelerde yaşarken sadece yüzde 10’u bulundukları ülkelerde azınlık olarak yaşıyor.

Dünyadaki Hıristiyan nüfusun yarısı Katoliklerden oluşurken, yüzde 36.7’si Protestan ve yüzde 11.9’u ise Ortodoks kiliselere mensup.

Hristiyanların neredeyse yarısı 10 ülkede yaşıyor. Dünyada en kalabalık 10 Hristiyan ülkesinin ilk 3 sırasında ise ABD, Meksika ve Brezilya var. Avrupa’nın en kalabalık Hıristiyan nüfusa sahip ülkeleri Rusya ve Almanya, Afrika’nın Nijerya ve Kongo ve Asya-Pasifik’in de Filipinler ile Çin.

Pew daha önce 2009 yılında Müslüman nüfusun dünyadaki sayı ve dağılımı raporunu yayınlamış, 2011 Ocak ayında ‘’Müslüman nüfusun geleceği 2010-2030’’  araştırmasını kamuoyu ile paylaşmıştı.