Skip to content
Menu

ABD tatile çıkıyor: Otoyollarda ve havaalanlarında büyük yoğunluk

AMERİKA BÜLTENİ (22 Aralık 2011)

Amerika Birleşik Devletleri, Noel tatiline çıkıyor. Bu yıl rekor sayıda Amerikalı Neol ve Yılbaşı tatili için evinden en az 50 mil uzağa yolculuk ediyor.

24 Aralık Cumartesi Noel gecesini ve 25 Aralık Noel Gününü (Christmas Day) aileleriyle geçirmek isteyen milyonlarca Amerikalı, bir sonraki haftasonu kutlanacak yeni yıl tatilini fırsat bilerek yollarda. Ancak, Noel ve Yılbaşı tatillerini içeren 21 günlük geleneksel tatil sezonu boyunca hava ulaşımını kullanan Amerikalı sayısı belirgin şekilde azalırken karayoluyla seyahat eden Amerikalı sayısının arttığı belirtildi.

USA Today gazetesinin havacılık sektörü analiz firmasından aldığı rakamlara göre bu yılki 21 günlük periyotta havaulaşımını 43.3 milyon Amerikalı kullanıyor. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir azalma anlamına geliyor.

Öte yandan Amerika Otomobilciler Birliği (AAA) verilerine göre bu yıl Noel ve yılbaşı tatiline çıkacak 83.6 milyon Amerikalı karayolunu kullanacak. Bu, 2010 yılına göre yüzde 2.1 artış anlamına geliyor.

ABD’de normal benzinin ülke fiyat ortalaması gallon başına 3.21 dolar seviyesinde. 2010 yılının aynı döneminden 22 cent daha pahalı.

Amtrak tren hatları kesin rakamlar açıklamıyor ancak 2010 yılı Ekim ayı ile 31 Eylül 2011 arasındaki yolcu sayısının 30.2 milyon yolcuyla rekor kırdığını açıklamıştı. Şükran Günü tatilinde de yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.8 artmıştı. ABD genelinde hizmet veren bir kaç büyük eyaletlerarası otobüs firmasından biri olan Megabus da bu yıl Noel tatilinde her zamankinden yüzde 25 daha fazla yolcu bekliyor.