Skip to content
Menu

Bedelli askerlik başvuruları 15 Haziran’a kadar; İşte başvuru ve ödeme şeklinin detayları

Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar belirlendi. Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Bedelli askerlikten yararlanmak için 15 Haziran 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) şahsen yazılı olarak başvuruda bulunmak ve kanunda öngörülen bedeli ödemek gerekiyor.

Vazgeçenlere parası iade

Yükümlülerin bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmaları ve bedelin tamamını ödemeden ölmeleri veya askerliğe elverişsiz hale gelmeleri halinde ödedikleri bedel iade edilecek. Bu esasların uygulanması sırasında ortaya çıkan tereddütleri gidermeye, ilgisine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak.

» Yükümlüler bedelli askerlikten yararlanmataleplerini askerlik şubesine, konsolosluklara ve Cumhuriyet savcılıklarına şahsen bildirecek. Savcılıklar, başvuruda bulunan yükümlülerin durumlarını kontrol ederek Kanun kapsamında olduğu anlaşılanlara ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verecek.

» Hak sahipliği tesbit edilen yükümlüler tarafından bedelin tamamının veya yarısının özel hesaba yatırılmış olması ve biri asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontun askerlik şubesi veya konsolosluklara, yükümlü tarafından şahsen, cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunan yükümlülerin ise vasi veya vekilleri tarafından teslimi ile başvuru işlemi yapılmış olacak.

» Yükümlülerden belirtilen şartları taşıyanlar, başvuru tarihinde 30 bin lirayı bir seferde veya yarısını bir seferde, geriye kalan 15 bin lirayı da başvuru tarihinden itibaren altı ay içerisinde bir seferde ödemekle yükümlü olacak.

» Başvuruları kabul edilen yükümlülerden ödemeleri gereken bedelin tamamını ödedikleri tesbit edilenler hakkında nüfusa kayıtlı oldukları yer, il veya ilçe idare kurullarından askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayılması kararının alınmasını teklif edecek. İl veya ilçe idare kurulu tarafından alınan kararın iletilmesini müteakip yükümlüye muafiyet belgesini en yakın askerlik şubesinden şahsen alması için davet yazısı gönderecek.

» Herhangi bir yaş sınırlaması aranmaksızın “askerliğe elverişli değildir’’ kararlı raporları nedeniyle askerlik hizmetinden muaf olanlar da bu esaslar çerçevesinde bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilecek.