Skip to content
Menu

Kongre’de bordro vergi kesintileri krizi sona erdi: Şimdilik galip Obama

AMERİKA BÜLTENİ (23 Aralık 2011)

Temsilciler Meclisini kontrollerinde tutan Cumhuriyetçi liderler, kendi partilerinden senatörler, Obama ve Wall Street Journal’dan oluşan kolasiyona daha fazla direnemedi ve bordro vergisi kesintilerini iki ay daha uzatan Senato tasarısını aynen kabul etti. Böylece ABD’de 160 milyon kişiyi ilgilendiren konuda bir haftadır süren politik drama sona erdi ve Noel tatili başladı. Ancak eğer bu dramayı sevdiyseniz merak etmeyin, tekrarı iki ay sonra yeniden yayında!

İki aylık sürenin bitiminde vergi kesintilerinin yeniden uzatılması konusunda Temsilciler Meclisinde yeniden kriz yaşanması bekleniyor. Çünkü her ne kadar iki taraf da sürenin 1 yıl uzatılması konusunda mutabıksa da, kaynağın hangi parayla sağlanacağı konusunda derin görüş ayrılığı bulunuyor.

Demokratlar, süper zenginlerin vergilerini artırarak kaynağın sağlanmasını savunurken Cumhuriyetçiler kamusal harcamalarda kesinti yapılmasını ve bazı federal sosyal programların sona erdirilmesini istiyor.

Cuma sabahı Kongre’den geçen yasanın Obama tarafından bugün imzalanarak yasalaşması bekleniyor.

Bugünkü bordro kesintisi uzlaşma paketi, işsizlik maaşı ödemelerinin iki ay uzatılmasını da kapsıyor. Cumhuriyetçiler uzlaşma bildirisinde, Obama’ya Kanada- Texas arasındaki petrol boru hattı projesini onaylaması, aksi halde projenin neden Amerikan çıkarlarına uygun olmadığını ulusal açıklaması çağrısında da bulunuyor. Obama yönetimi istihdam ve enerjiye katkı yapacak projenin çevreye vereceği tahribat nedeniyle büyük tepki çekmesi üzerine projenin çevresel etkileri konusunda detaylı araştırma yapmaya karar vermişti.