Skip to content
Menu

Yeni ‘fast-food’ düzeni! Wendy’s, Burger King’i geçerek iki numara oldu

AMERİKA BÜLTENİ (23 Aralık 2011)

Hamburger dünyasında dengeler ve sıralamalar 2011 yılında değişti. En azından hamburgerin anavatanı ABD’de. Wendys fast food zinciri, satışlarda, hamburger dünyasının eskiden beri iki numarası Burger King’i geçerek ikinciliğe yerleşti. Hamburger ülkesinin krallığı ise, her ikisinin de 4 katı fazla satışa sahip McDonalds’ta hala…

2011 yılında ABD’de 8,4 milyar dolarlık satış yapan Wendy’s, Burger King’e yaklaşık 50 milyon dolarlık fark atacak.

Burger King’in ABD’de 7200 şubesine karşılık Wendy’s’in sadece 5800 şubesi olduğu düşünüldüğünde, manzara Burger King için daha alarm verici bir tabloya dönüşüyor.

Peki ne oldu da hamburgerin 3 atlısı arasında 1969 yılından beri oluşan geleneksel sıralama bozuldu? Bu konuda farklı teoriler var:

Müşterinin nabzını ve damağını tuttu

Wall Street Journal gazetesine göre Wendy’s’in kaderi Nelson Peltz‘e ait ”Triarc Cos.” firmasınca 2008 yılında satın alınmasıyla değişti. Bu el değiştirmeden hemen sonra Wendys oldukça kapsamlı bir müşteri analizi ve araştırması gerçekleştirdi. 10 bin müşteri ile 18 ay süren araştırma Wendy’s’in bugünkü menüsünün çekirdeğini oluşturdu.

Sektör uzmanı Jeff Greenhouse da, menüye dikkat çekerek, Wendy’s’in domates maruldan oluşan geleneksel salata yerine, 10’dan fazla değişik yeşilliği ile, Asiago peyniri, pekan cevizi, elma gibi ürünleri sandviçlerde kullanmaya başlamasının yarattığı farka dikkat çekiyor. ‘’Ayrıca, her defasında değişik patatesler kullanmak yerine sadece Russet patatesi kullanılıyor artık ve kabuklarıyla bırakılan bu kaliteli patatesler deniz tuzuyla tuzlanıyor. Yüksek kaliteli etlerin kullanıldığı daha iyi burgercilerin piyasaya girdiği günümüzde müşteri de daha iyisini arıyor ve sunduğunuz sandviçin kalitesi insanları size çekecektir. ‘’

Ekmeğin şekli önemli

Time dergisine göre ise Wendy’s’in başarısında kendisine özgü kare sandviç ekmeğinin köşelerini biraz yuvarlaklaştırılması önemli rol oynadı. ‘’Wendys yöneticilerinin ekmeğin şeklinin oynadığı rolü farketmeleri dönüm noktası oldu. Kare ekmekli sandviçi gördüğünde müşteri etin taze olmadığını ve fazla işlem gördüğünü düşünüyor. Wendy’s tamamen yuvarlak ekmeğe dönerek kendisiyle özdeşleşen ekmek şeklini de kaybetmek istemiyordu. Ve sonunda yöneticilerinin ‘natural square (doğal köşeli)’ dedikleri ve tam simetrik olmadığı için el yapımı olduğu izlenimi veren sandviç ekmeği modelini üretti.

Financial Times gazetesi ise, Wendy’s’in 1984’te büyük atak yapmasına neden olan ‘’Where’s the beef?’’ reklam kampanyasının arşivden çıkarıp modernleştirip yeniden kullanmaya başlamasının etkisine dikkat çekiyor. ‘’Müşteriye altın günlerini yeniden hatırlattı’’.

Rakibin hiç mi kabahati yok?

Wall Street gazetesi ‘hepsi tamam da, rakibe de bir bakmak lazım’ diyor ve Burger King’in yaşadığı sıkıntılara vurgu yapıyor. Son yıllarda sık sık el ve yönetici değiştiren Burger King, en büyük müşteri kitlesi olan genç yetişkinlerin bir kısmını da ekonomik kriz de kaybetti. Burger krallığı ayrıca menüsünü yenileyip güncellemekte de başarısız oldu.