Skip to content
Menu

Bu ülkede 30 Aralık Cuma günü olmayacak! 29 Aralık’tan 31 Aralık’a geçecekler

AMERİKA BÜLTENİ (27 Aralık 2011 – 11:31 AM)

Geleneksel olarak dünyada 2012’ye giren ilk ülke Yeni Zelanda olurken, son ülke de tarih çizgisinin öteki yanında olan komşusu Samoa Adaları oluyordu. Ancak bu yıldan itibaren bu artık değişecek. Çünkü, Samoa Adaları bu hafta ülkenin tarihini değiştirmeye karar verdiler. Yaklaşık 1 asır sonra tekrar tarih çizgisinin öbür tarafına geçmeye karar veren Samoa Adaları, bu hafta Cuma günü yaşamayacak. 29 Aralık Perşembe günü gece yarısından sonra Pasifik ada ülkesinde 31 Aralık Cumartesi başlayacak.

Ancak Samoa yetkilileri değişikliğin yeni ekonominin zorlamasının sonucu olduğunu, yeni yıla ilk giren ülke amacıyla olmadığını belirtiyor. 180 bin kişinin yaşadığı ada ülkesinin başbakanı, komşuları ve ana ticari ortakları Yeni Zelanda ve Avustralya gibi Çin ve Pasifik hattındaki diğer ekonomilerle senkronize olmak istediklerini söyledi. Halen Samoa adaları komşusu Avustralya’nın 21 ve Yeni Zelanda’nın 23 saat gerisinde bulunuyor. Bu da ülkeye Pasifik hattındaki birçok büyük ekonomi ile sadece 4 haftaiçi gün çalışmalarına neden oluyor.

Samoa, küresel değişikliğin de göstergesi oldu

Samoa’nın tarih değişikliğinin aslında dünyanın yaşadığı değişimi de gösteren irenik bir yönü de var. Çünkü Samoa, 1862 yılında o dönemin yükselen yıldızı ABD ve özellikle San Francisco limanıyla senkronize olabilmek için tarih çizgisinin bu tarafına geçmişti. Yaklaşık 150 yıl sonra bu kez Çin ile senkronize olmak istemeleri dikkat çekiyor.