Skip to content
Menu

İşte Iowa’nın kazananları

AMERİKA BÜLTENİ (4 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partide adaylık yarışı Iowa’dan start aldı. Bir ay öncesine kadar kimsenin tahmin edemiyeceği tablo, son bir haftanın anketlerinin gösterdiği doğrultuda gerçekleşti. Iowa’da çok az farkla birinci Mitt Romney olurken Rick Santorum ikinci oldu. İkiliyi bir kaç puan farkla Ron Paul takip ediyor.

 

Oylar şu şekilde dağıldı:

 

Aday Aldığı oy Yüzde
Mitt Romney 30015 % 25
Rick Santorum 30007 % 25
Ron Paul 26186 % 21
Newt Gingrich 16241 % 13
Rick Perry 12592 % 10
Michele Bachmann  6070 % 5
Jon Huntsman  744 % 1

 

Mitt Romney

Mitt Romney, Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 60’ını Evanjeliklerin oluşturduğu Iowa’da önde yer almasıyla, kalesi gibi gördüğü New Hampshire’a oldukça moralli gidecek. Çünkü daha birkaç hafta öncesine kadar Iowa’ya doğru dürüst uğramışlığı bile yoktu. Eğer Cumhuriyetçi Parti içindeki yarış uzun sürerse buna maddi olarak gücü yetecek tek aday Romney. Ancak yarış uzadıkça adaylığı kazanma şansı ne kadar artarsa, Obama’ya karşı kazanma şansının da o kadar azalacağını biliyor. Newt Gingrich başta olmak üzere, Evanjelik blokun kendisine karşı artık daha agresif bir tutum içine gireceğinin sinyalleri var.

Rick Santorum

New York Times bir süre önce, adayların Iowa’daki seçim konvoyları ile ilgili bir grafik yayınlamıştı. Özel uçağı ve özel otobüsleri, kalabalık medya ve görevli ordusu ile dolaşan adayların arasında Santorum’un kampanyasında tek bir ‘pick-up’ kamyonet ve basın görevlisi olduğu söylenen tek bir kişi vardı. Rick Santorum, Iowa’da birinciliğe yakın olacağı anlaşılınca yaptığı konuşmada bu grafiğe atıf yapmaktan kendini alamadı. Ayrıca Amerikalı muhafazakarların ruhuna hitap eden konuşması da birçok yorumcuya göre, güney eyaletlerinde önünü açacak etkiye sahipti. Çok az farkla ikinci olan Santorum, Romney için gerçek bir probleme dönüşebileceğini ve bütün muhafazakarları arkasında birleştirebileceğini gösterdi.

Ron Paul

Iowa’nın en büyük kazananlarından biri de Ron Paul oldu. Romney ve Santorum’un ardından az farkla üçüncü olan Paul, birinci olmuş kadar coşkulu bir konuşma yaptı. 4 yıl öncesine göre oylarını iki katına çıkardı. Sonunda adaylığı kazanamasa bile, yarış boyunca toplayacağı delegeyle, adayın kim olduğuna karar verebileceğini gösterdi.