Skip to content
Menu

Amish nüfusu hızla artıyor ve ABD’ye yayılıyor

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ocak 2012)

Teknoloji geliştikçe birçok geleneği tarihe karışmasına neden oluyor. Ama teknoloji kendisine kökten meydan okuyan Amerikan Amish toplumunu yok edemediği gibi tam tersi bir süreç yaşanıyor.

Önceleri ABD’nin Pennsylvania, Ohio, Indiana gibi bazı orta batı ve kuzey doğu eyaletlerinde görülen Amishler artık ABD’nin 28 eyaletinde yaşıyor. Üstelik Kanada’nın Ontario eyaletine de, ve hatta Alaska ve Meksika’ya da  yayılmış durumdalar. Amish nüfusu, sadece 2008 – 2010 döneminde yüzde 10 artarak 250 bine ulaştı. Ancak bu rakamlar sadece eski geleneğe sıkı sıkıya bağlı Amishleri kapsıyor. Bazıreformları kabul eden örneğin at arabası yerine motorlu araç süren ‘Beachy’ Amish gruplar ile Mennonitler bu nüfus araştırmasına dahil edilmedi.

Nüfus arttıkça ucuz arazi arayışı göçe neden oluyor

Pennsylvania Elizabethtown College Anabaptist Gençlik Merkezince yapılan araştırmaya göre ana Amish topluluğu halen Pennsylvania, Indiana ve Ohio eyaletlerinde yaşıyor. Ancak arazi fiyatlarındaki artış, onları Midwestin batısına doğru yayılmaya zorluyor. Amishlerin en yoğun yaşadığı Lancaster County’de arazinin bir dönümü 15 bin dolar iken, başka yerlerde dönümü 2 bin dolara arazi bulunabiliyor.

Elizabethtown Üniversitesinden Don Kraybil, Amishlerin varlığının büyük güçlükle devam ettiği ve her an yok olabilecekleri düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu ifade ederek, ‘’Aksine oldukça dinamik ve büyüyen bir yapıları var’’ diyor.

Amish nüfusu son yıllarda en fazla yüzde 19 ile New York eyaletinde arttı. Minnesota (%9), Missouri (%8), Wisconsin (%7) ve Illinois (%7) Amish nüfusunun hızla büyüdüğü diğer eyaletler. Son dönemde bazı Amish ailelerin South Dakota’dan arazi satın almasıyla, bu eyalet de Amish nüfusla tanıştı.

Gittikleri yere yaşam tarzlarını da götürüyorlar

Amish nüfus taşındığı eyalete kendi yaşam tarzını da götürüyor. South Dakotalı bir dondurmacı, Amish müşterileri için en azından eve götürünceye kadar erimeyecek ambalajlama yaptıklarını anlatıyor. Amishler evlerinde buzdolabı bulundurmuyor.

Amishler, kökleri Avrupa’da 1500’lü yıllara kadar giden Anabaptist bir Hristiyan grup. 1730 yılları civarında Amerika’ya göçederek Pennsylvania eyaletine yerleştiler. Otomobil yerine at arabaları kullanmaları ve elektrik dahil her türlü modern teknolojiyi reddetmeleri, kendilerine özgü sosyal yaşamlarıyla tüm dünyada bilinen bir gruba dönüştüler.

Sadece teknolojiden değil sosyal ve siyasal çatışmalardan uzakta yaşıyorlar

Amish nüfusunun hızlı artışındaki en önemli neden yüksek doğum oranı. Ortalama Amish ailesi 5 çocuklu oluyor. Amishler büyük ölçüde topluluk içinden evleniyor ve ABD çapında Amish olmadığı halde sonradan Amish’lere katılmış insan sayısı 100’ü geçmiyor. Amish nüfusunun yarısının 18 yaşından küçük olması, topluluğu özellikle eğitim ve okul konularına yoğunlaştırıyor. Amishlerin kendi okulları ve kendi eğitim sistemleri var.

Amishlerin genelde kırsal kesimlerde yaşamayı tercih etmesi, onları devletle her türlü ilişkiden, kiliseler arası rekabetlerden, ticari çatışmalardan ve sosyale gerilimlerden izole yaşamasına neden oluyor.

İLGİLİ HABER

Amish’lere at arabası sürme ehliyeti sınavının zamanı mı?