Skip to content
Menu

Senato’nun Obama’yı engellemek için bulduğu gülünç yöntem işe yaramadı

Obama, Richard Cordray'ı Finansal Tüketicileri Koruma Bürosunun başına, Senato'yu bypass ederek doğrudan atadı.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ocak 2011)

Senato Cumhuriyetçiler ABD Başkanı Barack Obama’nın, tüketicileri kredi verenlere karşı korumak amaçlı Federal Finansal Tüketici Koruma Bürosuna (CFPB) başkan atamasını Aralık ayında engellemişti. Richard Cordray’ın atamasının senatoda onaylanmamasına kızan Obama, her türlü ihtimali masasında bulundurduğunu açıklayarak, ‘recess apointment’ imasında bulunmuştu. ‘Recess apointment’ ABD başkanlarının, Kongre tatildeyen atama yaparak Senato’yu en azından bir dönemliğine bypass olanağı veriyor.

Cumhuriyetçiler ise, sadece Obama’ya bu atama yetkisini kaptırmamak için 2011 Mayıs ayından beri Kongre’yi tatile sokmuyorlar. Bütün Kongre üyelerinin tatilde olduğu günlerde bile nöbetçi birkaç Cumhuriyetçi Kongre’yi açıp 30 saniye sonra bir sonraki çalışma gününe kadar çalışmayı erteliyor.

Geçmişte de benzeri engellerle karşılaşan ABD Başkanları, Kongre’nin tatilde olduğu zamanlarda başkana doğrudan atama yetkisi veren ‘recess apointment’ seçeneğini kullandığı oldu. Bu yöntemle atananlar yasama döneminin sonuna kadar görevde kalıyor, dönem sonunda atamaları için oylama yapılıyor.

Benzeri bir kriz 1903 yılında yaşanmış dönemin başkanı Teddy Roosevelt, Kongre’nin şekil yönünden çalışıyor görünmesini yeterli saymayarak ‘tatil atamaları’nı yapmıştı. Roosevelt bu şekilde 193 federal atama gerçekleştirmişti.

Obama da Senato’nun Salı günü işbaşı yapıyor gibi açılıp 30 saniye sonra Cuma gününe kadar tatile girmesinin ‘recess’ halini bozmadığı görüşüyle,  Richard Cordray’ı CFPB başkanlığına atadı. Cumhuriyetçiler, Obama’yı ‘’kanun tanımamazlıkla ve kibirle’’ suçluyor. Cumhuriyetçilerin bu tepkisine ise komedyen Jon Stewart şu şekilde yansıttı: