Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar sandıktan önce bugün ABC ve yarın NBC’de çarpışacak

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adayları, yarışta ikinci kritik önseçim olan New Hampshire öncesinde bu akşam ABC’de, Pazar sabahı ise NBC ekranlarında karşı karşıya gelecek. Mitt Romney, Iowa önseçimini Rick Santorum’un önünde sadece 8 oy farkla kazandı. Ancak, valilik yaptığı Massachusetts’in komşusu New Hampshire anketlerinde açık farkla önde. Bu nedenle, bu akşamki ve yarın sabahki açıkoturumda diğer adayların Mitt Romney’e bugüne kadar olmadığı sertlikte yüklenmesi bekleniyor. Hatta bazı analistlere göre Cumhuriyetçi Parti 2012 adaylık mücadelesinin başladığı son 10 ayın en ilginç anları bu açıkoturumda yaşanabilir. Peki bu açıkoturumlarda neler olabilir:

Newt Gingrich – Mitt Romney kavgası

Iowa’da bir ay öncesine kadar açık farkla lider iken ağır negatif kampanya sonucu yarışı dördüncü bitiren Newt Gingrich, batışının sorumlusu olan karalama kampanyasının arkasında Mitt Romney’nin olduğunu iddia ediyor. Seçim akşamı yaptığı konuşmada Gingrich, bundan sonra mümkün olan her yolu kullanarak, Mitt Romney’nin adaylığını engelleyeceği ilanında bulunarak savaş ilan etmişti. Moderatörler de reyting arzusuyla Gingrich’i teşvik ederse, Cumhuriyetçi Partililer için hiç de hoş olmayan görüntüler de ortaya çıkabilir. Politico’dan Maggie Haberman, ‘’Bu haftasonu Romney için cehennemi bir haftasonu olacak’’ diye yazdı.

Jon Huntsman büyük ekrana çıkıyor

Utah valisi iken Obama’nın isteğiyle istifa edip Pekin Büyükelçisi olan Jon Huntsman, Cumhuriyetçi Partideki yarışın en sağduyulu, en entelektüel ve en vizyoner adayı olmasına rağmen, bugüne kadar ne tabanın ne de medyanın ilgisini kazanamadı. Huntsman, Iowa önseçimini pas geçerek bütün gücünü New Hampshire’a yüklediği için bu iki TV açıkoturumu kendisi açısından oldukça kritik. Boston Globe’un da desteklediği Huntsman, özellikle ılımlı seçmeni kazanmada rakibi gördüğü Romney’e yüklenerek, kendisinin Romney’den farklılıklarını sergilemeye çalışacak. Huntsman hali hazırda, Romney’i ‘’statükonun ve Wall Street’in adayı’’  olarak damgalamaya başladı bile.

Rick Santorum da sahnenin merkezinde yer alacak

Bugüne kadar açıkoturumlarda sürekli olarak kenarda duran Rick Santorum, son 15 gündeki yükselişi ve Iowa’da kıl payı ikinciliği ile ilk defa medyanın ve diğer adayların hedefine yerleşti. Iowa önseçiminden beri Santorum’un Senatörlüğü sırasında kullandığı oylar ve senatörlük sonrası bazı akçeli iş ilişkileri ilk defa medyanın gündemine girdi. Bugüne kadar oldukça rahat açıkoturumlar yaşayan Santorum, ilk defa soru yağmuru ve baskı altında bir açıkoturum deneyimi yaşayacak. Bu baskı ve soru yağmuru sınavındaki tavrı, bundan sonraki gidişatında oldukça belirleyici olacak.

Ron Paul şov izleyebiliriz

Cumhuriyetçi yarışın aykırı ismi Ron Paul, 10 ay boyunca medyanın görmezden geldiği bir isimdi. Ancak Iowa’da oldukça yüksek bir oy oranıyla üçüncü olması ve New Hampshire anketinde yine yüksek bir oranla ikinci sırada yer alması Ron Paul’u yarışın an aktörlerinden birine çevirmiş durumda. Üstelik eyaletin 3 önemli yayını da önseçimde Paul’u desteklediklerini açıkladı. Açıkoturumlar, Ron Paul açısından, eyalette Mitt Romney’i geçebilmek için oldukça etkili ve kritik platformlar olabilir.

Tüm bunlara rağmen Mitt Romney kazanabilir

Time dergisinden Adam Sorensen, ”New Hampshire’da dağılım, Romney’dan başkasının kazanmasına yetmeyecek kadar belli bir seviyeye gelmiş olabilir.” görüşünde.  Son ankete göre en yakın rakibinin 20 puan önünde. Zaten Romney de seçime 4 gün kala New Hampshire’da değil de üçüncü durak South Carolina’da kampanya yaparak, eyaleti garanti gördüğünü gösterdi. ‘’Bu adam sadece anketiyle değil gerçekten de bu eyalette yaşıyor. Romney’nin evi Wolfeboro’da. Eyalet Cumhuriyetçi Parti teşkilatına onbinlerde dolar pompalıyor. Dahası, 2000 ve 2008 önseçimlerinde eyaleti rahat şekilde kazanan ve burada çok sevilen John McCain de Romney’i destekliyor. Rakiplerinin, Romney’e aşırı yüklenmesi Romney yerine kendilerine de zarar verebilir.’’