Skip to content
Menu

Romney’e kötü haber: Evanjelikler Rick Santorum’u desteklemekte birleşti

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ocak 2012)

South Carolina önseçimine bir hafta kalırken, Texas’ta bir araya gelen 150 Evanjelik lider, Cumhuriyetçi Partideki yarışta kimi destekleyeceklerine karar verdi. Toplantıdan, Pennsylvania senatörü Rick Santorum’a destek kararı çıktı. Nerdeyse bütün tutucu Evanjelikleri temsil eden bu destek açıklamasının, Rick Santorum’un kampanyasına geniş ve etkili bir taban desteği ile yoğun bir bağış kampanyasına neden olması bekleniyor. Bugüne kadar muhafazakar oyların karşısındaki adaylara bölünmesi nedeniyle kolayca birinci olan Romney’i daha zor önseçimler bekliyor.

Evanjelik liderler adına açıklama yapan Family Research Council Başkanı Tony Perkins, Rick Santorum’un muhafazakarların sosyal ya da ekonomik bütün endişelerini dile getirdiğini ifade ederek, ‘’Bunlarda duruşu net ve istikrarlı’’ diye konuştu. Santorum’un diğer adaylara nazaran maddi gücünün zayıflığının farkında olduklarını ifade eden Perkins, ‘’Ancak sorun bu ise bu telafi edilebilir bir sorun. Şimdi kazandığı bu geniş konsensus desteği ile önseçimlerde başarılı olabilir.’’ dedi.

150 Evanejlik lider, Texas’ta eski hakim ve güneyli Baptist lider Paul Pressler’e ait Brenham Çiftliğinde Cuma ve Cumartesi günü toplandı. Toplantıya katılan Evanjelik liderlerin isimleri ise kamuoyu ile paylaşılmadı.

Perkins, Cumhuriyetçi Partide önde gözüken Romney’i desteklememelerinin nedeninin Mormon olmasıyla bir alakası olmadığını savundu: ‘’Bu konu gündeme bile gelmedi. Belki bir iki defa bahselimiştir o kadar. Muhafazakarlar arasında Romney’e fazla bir destek olmadığı yeni bir haber değil. Ülke çapında hava böyle ve bu hava toplantımıza da yansımıştır.’’

Evanjelikler 2008’deki gibi kenara itilmek istemiyor

Texas’ta toplanan Evanjelik liderler, 21 Ocak’ta önseçim yapılacak South Carolina’da olduğu gibi 31 Ocak’ta önseçim yapılacak Florida’da da yaygın bir ağa sahipler. Evanjelikler, güçlerini birleştiremeyince 2008 yılında John McCain’in adaylığını kabullenmek zorunda kalmışlardı. Tony Perkins, Texas toplantısının amacının 2008’deki durumu yeniden yaşmak istemedikleri olduğunu kaydederek, aralarında diğer bazı adaylara ciddi desteği olan liderlerin bile bu yıl 2008’deki sonucu yaşamamak için Santorum’a destekte buluştuklarını vurguladı.