Skip to content
Menu

Montana’nın nüfusu 1 milyon oldu, halkı kalabalıklaşmaktan şikayetçi

AMERİKA BÜLTENİ (15 Ocak 2012)

ABD’nin kuzeybatısındaki Montana eyaleti, New York, Pennsylvania, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, New Jersey ve Rhode Island eyaletlerinin toplamından büyük bir yüzeye sahip. Bu eyaletlerin büyüklüğünü bilmeyenler içinse, Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yarısı diyelim. İşte bu devasa eyaletin nüfusu bu hafta tarihinde ilk kez 1 milyona ulaştı. Her ne kadar eyalet valisi nüfusun 1 milyona ulaşmasının eyaletin geleceği için güzel bir işaret olduğunu söylese de Montana halkının çoğunluğu, eyaletin ‘kalabalıklaştığından’ şikayetçi.

NPR’a konuşan Montanalılar, eyaletin doğal yapısını ve yaban hayatının insan hayatından çeşitli olmasını sevdiklerini ifade ederek, 1 milyon kişinin çok kalabalık olduğu görüşünü dile getiriyor.

Nitekim bugünlerde eyaletteki en popüler araba tamponu çıkartmalarından biri ‘’Montana is full. We hear there’s still room in North Dakota’’ şeklinde.

Montana, sırasıyla Alaska, Texas ve California’dan sonra ABD’nin dördüncü geniş eyaleti. Montana’da bir mil kareye 7 insan düşüyor. Eyaletin adı İspanyolca ‘dağlık’ anlamına geliyor. Eyaletin doğusunda Kuzey ve Güney Dakota, güneyinde Wyoming ve batısında Idaho yer alıyor. Başkenti Helena olan eyaletin en büyük şehri 100 bin nüfuslu Billings şehri.