Skip to content
Menu

South Carolina’lılar sandık başında: Gingrich anketlerde önde ama…

Cemal T. Demir (Amerika Bülteni)

Cumhuriyetçi Parti 2012 başkan adaylığı yarışının en kritik duraklarından biri olan South Carolina’da oy verme işlemi başladı. Seçim gününe son bir haftada yeniden yükselen Newt Gingrich anket lideri olarak girdi. Ancak, seçime iki gün kala Newt Gingrich’in ikinci eşinin, evliliklerinin Gingrich’in ‘üçüncü kişilerle ilişkiye açık bir evlilik’ olması isteğini reddettiği için bozulduğunu iddia etmesi bu yükselişi oldukça şüpheli hale getirdi.

Mitt Romney hafta başında uyandığında, kendisine karşıt muhafazakar oylar Gingrich, Santorum ve Perry arasında dağıldığı için South Carolina’da diğer adayların nerdeyse 23 puan önünde oldukça rahat bir liderliğe sahipti. Ancak hafta sonuna doğru bu manzara dramatik şekilde değişti. Hatta seçim gününe girilirken bazı anketler, Gingrich’in yüzde 26 – 23 önde olduğunu bile gösteriyor. Peki ne oldu?

En başta Rick Perry seçimden çekilerek Gingrich’i desteklediğini açıkladı. Özellikle Pazartesi akşamı yapıalan açıkoturumda Gingrich’in performansı ve Romney’nin kişisel gelir vergi beyannemesini neden paylaşmadığıyla ile ilgili sorulara doyurucu cevaplar verememesi gelişmeleri tetikledi. Gingrich, Perşembe akşamı yapılan açıkoturumda kendisini en çok yaralayabilecek konu olan ‘evliliği’ ile ilgili sorulara bile, karşı atakla haber medyasına verdiği sert cevapla krizi kendi lehine çevirmesini bildi.

Iowa’dan Romney’nin değil, Santorum’ın 34 oyla kazandığı haberi geldi. Bu teknik olarak çok önemli bir haber değildi ancak Romney’nin iki önseçimi de kazanmış ilk aday statüsünü bozdu ve önseçimin kaçınılmaz favorisi olduğu tezini sarstı.

Ve seçim gününe girilirken, New York Times’ın seçim blogu FiveThirtyEight’in analisti Nate Silver, South Carolina’yı Gingrich’in kazanma şansını yüzde 64 olarak verdi. Seçim bahisleri ise an be an değişmesine rağmen şu anda ortalama olarak Gingrich’in kazanacağına yüzde 86 diyor.

South Carolina’da son anketler

Gingrich de Cuma günü yaptığı açıklamada, ‘’Eğer her muhafazakar, Newt Gingrich’in Romney’i durdurabilecek tek aday olduğuna inanırsa, South Carolina’yı sürpriz bir farkla kazanır ve adaylığı kazanma yoluna gireriz’’ dedi.

Ancak bütün yükselişe rağmen herşey Gingrich için çok da parlak görünmüyor. Öncelikle her ne kadar ‘CNN’e çok sert çıkarak biraz bastırmış gibi görünse de, eski eşinin evliliklerinin muhteviyatı ile ilgili açıklamaları, muhafazakar aile adamı imajı ile ilgili şüpheleri Evanjelik çevrelerde derinleştirdi.

İkinci olarak ise önseçim takvimi hala Mitt Romney’den yana. South Carolina’da çok da açık fark yemeyeceği bir yenilgi alsa bile 31 Ocak’taki Florida önseçimini kazanma ihtimali yüzde 63. Hatta Nate Silver, Romney’nin Florida’Yı kazanma ihtimalini yüzde 93 olarak görüyor. Ardından Mormon eyaleti Nevada ve Romney’nin doğduğu eyalet ve bir zamanlar babasının valilik yaptığı Michigan var. RealClearPolitics’in tüm anketleri genelde Mitt Romney’nin adaylığı kazanma ihtimalini ortalama yüzde 11 daha fazla görüyor.

Öyle görünüyor ki, Cumhuriyetçi Parti’de, Romney’nin ulusal anketlerde devam eden liderliği ve Gingrich’in South Carolina’daki  yükselişi nedeniyle üçüncü durakta adaylık yarışı netleşmeye değil daha da belirsizleşmeye başlıyor.