Skip to content
Menu

Google, yeni ‘kişisel gizlilik politikası’yla şeytana mı dönüşüyor?

AMERİKA BÜLTENİ (26 Ocak 2012)

Gmail hesabı olanlar iki gündür Google’dan ‘new privacy policy’ ya da ‘yeni gizlilik politikası’ hakkında emailler almakta. Google, 1 Mart’tan itibaren sizin Google ürünlerini kullanma bilgilerinizi, Gmail ve YouTube da dahil diğer bütün servisleriyle (Google Wallet, Google Books ve Chrome hariç) paylaşacak.

Peki bu ne anlama geliyor?_ Örneğin bir saçma sebeple Google arama motorunda Ankaralı Turgut’u arattınız. Bu aramanızı unuttuktan epey sonra YouTube web sitesine girdiğinizde, karşınıza ilk olarak Ankaralı Turgut videoları çıkacak. Kişisel gizlilik savunucuları ve mahremiyetine duyarlı çevreler doğal olarak bu yeni politikadan oldukça rahatsız. Çünkü, kullanıcının Google’ın bu yeni politikasının dışına çıkma olanağı yok. Google bu konuda seçme özgürlüğü bırakmıyor. Bu da Amerikan basınında ‘’Google bir şeytana mı dönüşüyor’’ tartışması başlattı.

Evet. Google artık bir şeytan. Gizmodo yazarı Mat Honan, Google’ın yeni politikasının kullanıcılarına daha iyi bir hizmet için olduğunu savunduğuna dikkat çekiyor: ‘’Oysa ki herkes biliyor ki asıl sebep özel hedefli reklam satışı pastasını büyütmek. 1 Mart’tan itibaren yaptığınız herşey, sizinle, fotoğrafınızla, telefonunuzla, isminizle ve Google’a teslim ettiğiniz diğer herşeyinizle özdeşleşecek. Bunu şeytani buluyorum çünkü Google, temel sözü olan kullanıcılarına saygıyı bir kenara bırakıyor’’

Hadi canım, amma büyüttünüz. Forbes dergisi yazarı Kashmir Hill ise Google’a gösterilen tepkinin çok abartıldığını iddia ederek, ‘’Herhalde kimse üye olduğu sitelerin ‘gizlilik politikası’ anlaşmalarını okumuyor.  Hepimiz, bilgilerimizi paylaşma iznini Google’a zaten 2005 yılından beri vermiş durumdayız. Tek farkı, hakkınızda bildiği herşeyi ilk defa, farzedelim YouTube videosu tavsiye etmek için kullanacak olması. Google, sizin hakkınızda paketlediği bilgileri, sigorta şirketlerine, backround kontrol firmalarına ve İç Güvenlik bakanlığına satmaya başladığı gün, ona ‘şeytan’ demekte size katılırım. Ancak bugün için tek diyeceğim bu yeni politikayı bu kadar şeffaf ve önceden haber vererek yaptıkları için ‘helal olsun’dur’’

Asıl sorun Google’ın hedefi. Elbette Google şeytan değil diyen Lifehacker yazarı Adam Pash ve ekliyor: ‘’Ancak Google’ın ‘don’t be evil’ sloganına inanmak hiç bugünkü kadar zor olmamıştı. Google, bize web’i verip kenara çekileceği vaadiyle başladı. Şimdi kullandığınız en küçük internet parçasını bile avuçlayıp Facebook gibi ya da 1990’ların AOL’u gibi dünyanın tek hakimi olmak için kullanmaya çalışıyor. Bu sevdiğimiz Google değil. Özgür ve yaratıcı internet seven herkes için fantastik bir lanet’’.