Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar, Florida’da sandıktan önce CNN ekranında çarpıştı

AMERİKA BÜLTENİ (27 Ocak 2012)

Cumhuriyetçi Partideki başkan adaylığı yarışı Florida önseçimine 4 gün kala tam bir Gingrich – Romney savaşına sahne oluyor. Perşembe akşamı CNN’in açıkoturumunda, göçmenlikten sağlık sigortasına kadar birçok konuda ekran savaşına tutuşan ikili, bir kez daha, Kasım ayındaki genel seçimde Obama’ya ve Demokratlara kullanabilecekleri birçok malzeme üretti.

Açıkoturumun en ilginç anlarından biri ise Romney’nin kendi reklamını unuttuğu andı. Super PAC’ların Gingrich aleyhine yaptığı negatif reklamları bugüne kadar ‘ilgim yok bilmiyorum’ diye geçiştiren Romney, öyle görünüyor ki kendi reklamlarıyla ilgili değil.

Wolf Blitzer’in, ‘’Bir reklamınızda, Gingrich’in İspanyolca’dan ‘getto dili’ diye bahsettiğini söylüyorsunuz’’ sözleri üzerine , ‘’Bu reklamı görmedim, bilmiyorum’’ dedi. Gingrich’in, ‘’Ben İspanyolca demedim. Herkesin İngilizce öğrenmesini istiyorum dedim.’’ Diye itiraz etti.  Romney bir kez daha, ‘’Bu reklamın bana ait olduğundan şüpheliyim’’ dedi.

Açıkoturumun moderatörü Blitzer, birkaç dakika sonra konuya geri dönerek, yeniden kontrol ettiklerini söyledi ve reklamın Romney’nin kampanyasına ait olduğunu belirtti: ‘’Burda Florida’da da yayınlanıyor ve sonunda siz ‘Ben Mitt Romney’i bu reklamı onaylıyorum’ diyorsunuz’’

Blitzer’in bu sözleri üzerine salonda yuhalamalar yükselince Romney, çabuk toparlandı ve Gingrich’e, ‘’Sayın Gingrich’e sorayım. Siz bu kelimeyi kullandınız mı?’’ sorusuyla zor durumda sıyrılmasını bildi. Gingrich bu kez, ‘getto dili’ ifadesinin bağlamından koparıldığını iddia etti. Washington Post’taki habere göre Gingrich 2007 yılında iki dilli eğitimin kaldırılarak sadece İngilizce eğitim verilmesini, böylece insanların ülkenin ortak dilini öğrenceğini ifade ederek, ‘refah ve zenginliğin dilini öğrensinler, getto dilini değil’ diye konuşuyor.

Gingrich söz konusu konuşmasında ‘İspanyolca’ demiyor ancak, o günlerde medyada ve kamuoyunda ‘getto dili’nden İspanyolcayı kastettiği şeklinde algılanıyor. Nitekim Gingrich de sonrasında Latino toplumundan özür dileyerek örtülü de olsa bu anlamı kastettiğini kabul etti.

 

 

 

Gingrich’in öfkesi bu kez işe yaramadı

South Carolina önseçimi öncesi açıkoturumlardaki öfkeli hali ile öfkeli tutuculara ilaç gibi gelen Gingrich, öfkesi, Florida öncesi son açıkoturumda işe yaramadı. Rakiplerinin ataklarıyla sarsılan Gingrich, kötü açıkoturum performansıyla, 10 gündür sürdürdüğü, ‘’Obama’ya karşı açıkoturumlarda en iyi durabilecek aday benim’’ iddiasının da sarsılmasına neden oldu.

Gingrich’in ‘’Temsilciler Meclisi Başkanlığı döneminde denk bütçe yaptığı yönündeki’’ iddiası da Ron Paul’a çarptı. Uzun yıllardır Kongrede Texas milletvekili olarak görev yapan Paul, ‘’Geriye dönüp tüm kayıtlara baktım. Senin görevde olduğun 4 yılda ulusal borç 1 trilyon dolar yükseldi. Ne Reagan ne de sen gerçekten denk bütçe yaptınız. Çünkü milli borç yükseldikçe yükseliyor ve onun faizini ödüyoruz. ‘’ diye konuştu. Gingrich bu itiraz üzerine Paul’un haklı olduğunu söyledi ancak bu açıkoturumdan hemen sonra Paul’un kampanyasının, ‘’Gingrich’ten bir yanlış iddia daha: Bütçeyi denkleştirdim’’ açıklaması yapmasına engel olmadı.