Skip to content
Menu

ABD’de sığır nüfusu 60 yılın en düşük seviyesinde; Et fiyatlarında rekor artış bekleniyor

AMERİKA BÜLTENİ (30 Ocak 2012)

ABD Tarım Bakanlığının açıkladığı rakamlar, ülke içinde geçen yıl yükselmeye başlayan et fiyatlarının 2012’de daha da yükseleceğini gösteriyor. Tarım Bakanlığının açıklamasına göre ABD’de büyükbaş nüfusu 92 milyona geriledi.  Bu, 1952 yılından beri en düşük sayı. Sadece Texas’ın büyükbaş nüfusu 1 yılda 1.4 milyon azalarak eyalette son 150 yılın en büyük gerilemesine neden oldu.

Analistler, 2011 yılında yüzde 10 oranında artan et fiyatlarının, 2012’de yüzde 4-5 oranında daha artmasının beklendiğini kaydediyor. USA Today gazetesine konuşan Sterling Marketing adlı danışmanlık firmasının analisti John Nalivka ise, et fiyatlarının enflasyon oranının iki katı olarak yüzde 10 oranında artacağını iddia ediyor.

Son yarım yüzyılın en kurak yılını yaşayan Texas, Oklahoma gibi eyaletlerde hayvan yetiştiricileri büyük zorluklar yaşıyor. Hayvanlarını besleyemeyen birçok yetiştirici erkenden mezbahalara satmak zorunda kalıyor.

Aynı dönemde, Kanada, Japonya, Güney Kore ve Hong Kong’da talebin artmasıyla ABD’nin et ihracatı da yüzde 22 arttı. Doların değerinin düşmesi de Amerikan etini yabancı pazarlar için cazip hale getirdi. İhracatın artması, üretimin azalması, ABD iç piyasasında talebin düşmesine rağmen, et fiyatlarını hızla yükseltiyor. Canlı büyükbaş pound fiyatı geçtiğimiz hafta 1.26 dolara yükseldi. Bu fiyat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daha yüksek.

Kuzeye dev göç

100 yıl kadar önce kuzey eyaletlerinde yaşanan kuraklıkla sığrı sürüleri, güney eyaletlerine taşınmıştı. Ancak son yıllarda Güney eyaletlerini etkisi altına alan kuraklık, 1 asır sonra dev bir tersine göç yaşanmasına neden oluyor. Birçok yetiştirici hayvanlarını kuraklıktan korumak için Nebaraska ve daha kuzey eyaletlere taşıyor.