Skip to content
Menu

Apple Store’ların başarısından etkilenen Amazon da ‘dükkan’ işine giriyor!

AMERİKA BÜLTENİ (8 Şubat 2012)

Bir sanal alem devi daha fiziksel aleme geçmenin hazırlığı içinde. İnternet üzerinden perakende kitap satışıyla başlayıp bir başarı öyküsüne dönüşen Amazon.com, uzun süredir, kendi üretimi Kindle dışında, elektronikten hediyelik eşyaya birçok ürünün de satışını gerçekleştiriyor.

Bugüne kadar sanal alem mağazası olarak gelen Amazon, birkaç ay içinde Seattle’da ilk perakende satış mağazasını açmaya hazırlanıyor. Birkaç şubeden sonra Amazon, fiziksel mağazalar zincirinin karlı olup olmayacağına karar verecek.

Amazon, kendi ürettiği ürün sayısı ve çşitliliği bakımından henüz bir Microsoft ya da Apple’a yaklaşmaktan çok uzak. Ancak firma, 2009 yılında küçük mağaza dizaynına ait bir patent almıştı. Bu ise daha çok, Amazon siparişlerinin elden alınabileceği bir dağıtım merkezi gibi düşünülüyordu. Peki Amazon neden kendi alanından çıkıp dükkan açmaya karar verdi? Bazı sektör gözlemcilerinin iddiasına göre bunun en büyük nedeni Barnes and Nobles gibi bazı kitap zincirlerinin Amazon’un alanına girip elektronik kitap piyasasında at koşturmaya başlaması. Bu zincirler, Amazon’un aksine hem internet üzerinden elektronik kitap hem de mağazalarından kağıt kitap satışı yapmanın avantajını birlikte yaşıyor.

Haberi ilk ortaya atan Good EReader’den Michael Kozlowski’nin tahminine göre, Amazon Store’lar, Apple Store’lardan çok, Amazon yayıncılığın kendi kitaplarını ve Kindle ürünlerini satacağı küçük kitapevleri gibi olacak. Ancak, bu bir mağazalar zinciri kurmak için yeterli bir sebep mi? İşte bu yüzden, Amazon’un, bu yıldan itibaren, Amazon markalı, tablet, cep telefonu ve benzeri yan ürünlerin üretim alanında da atağa kalkacağı iddiaları dile getiriliyor.